20 Вересня, 2024 7:29 pm

Один із найближчих союзників Кремля почав постачати зброю Україні

Країна Близького Сходу передасть ЗСУ 24 самохідні гаубиці PzH ​​2000.

Один із найближчих союзників Кремля на Близькому Сході Катар, який виступав посередником на консультаціях Росії та України цього року, вирішив приєднатися до постачання зброї Києву.

Катар приєднався до постачання зброї Україні

Катар передасть Збройним силам України 24 самохідні гаубиці PzH ​​2000 у рамках угоди з урядом Німеччини, повідомляє Bild з посиланням на знайомі із ситуацією джерела.

За словами співрозмовників німецького видання, катарська армія передасть ЗСУ половину з доступного парку німецьких гаубиць, а натомість отримає від Берліна партії нових машин.

Йдеться про сучасні колісні гаубиці RCH 155, які Катар отримає в рамках угоди з продажу зброї загальною вартістю 100 млн євро. Гаубиці для України попередньо пройдуть ремонт у Німеччині, пише Bild.

Програма їхньої комплексної модернізації включатиме оновлення ПЗ та модифікації відповідно до потреб ЗСУ, а контролюватимуть процес найбільші оборонні концерни ФРН — KMW та Rheinmetall.

Кремль називав Катар стратегічним партнером

Російська влада неодноразово називала Катар “стратегічним” та “ключовим” партнером Росії на Близькому Сході. У 2016 році катарський суверенний фонд (QIA) придбав майже 20% акцій “Роснефти” за $10 млрд, де-факто рятуючи російську економіку та бюджет від кризи, спричиненої санкціями за анексію Криму та обвалом цін на нафту.

Після укладання цієї угоди президент РФ Володимир Путін нагородив орденом Дружби виконавчого директора QIA та члена королівської родини Абдуллу бін Аль-Тані. У тому ж році катарський фонд купив 25% у консорціумі “Повітряні Ворота Північної Столиці” — оператора петербурзького аеропорту “Пулково”.

У 2024 році Катар, який не приєднався до санкцій, став головним посередником між Москвою та Києвом: за його підтримки велися переговори щодо повернення дітей, вивезених з окупованих українських територій, розповідали Le Monde знайомі з ситуацією джерела. У Катарі також мали пройти консультації, що зірвалися в останній момент, про взаємне припинення ударів по об’єктах енергетики.

Наприкінці травня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус анонсував пакет військової допомоги Україні на суму 500 млн євро. До нього увійшли ракети для систем ППО, запасні двигуни для танків Leopard та мільйон набоїв до стрілецької зброї. Він також додав, що наступного року Німеччина передасть Україні 18 гаубиць RCH-155 та профінансує курси для підготовки українських техніків.

Німеччина перебуває на другому місці у списку спонсорів України після США. На початок літа обсяг переданої та анонсованої допомоги Києву з боку Берліна становив €28 млрд, зазначав канцлер Олаф Шольц.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *