20 Вересня, 2024 9:44 pm

Туреччина назвала дату, коли можуть початись мирні переговори між Україною та Росією, та запропонувалии зняти санкції

Глава МЗС Туреччини Хакан Фідан заявив, що зняття санкцій з РФ має стати однією з тем майбутніх мирних перемовин. Самі переговори можуть бути розпочаті після виборів у США (5 листопада).

“Воля та роль Туреччини у посередництві завжди присутня, це пріоритет номер один для нашого президента”, – заявив Фідан, коментуючи російсько-українську війну в ефірі агентства Anadolu Ajansi.

Фідан прогнозує “деяке полегшення” у війні

Хакан Фідан наголосив, що через Національну розвідувальну організацію ведуться “дуже кваліфіковані” переговори, особливо щодо розвідувальної дипломатії та проектів угод про енергетичну і продовольчу безпеку. Наголосивши, що сторони не завжди можуть зустрічатися “в одному місці, одним складом”, але робота триває, Фідан заявив, що якщо проблема у сферах продовольчої безпеки та енергетики буде вирішена, то слід зосередитися на питанні “що буде з великою війною, що залишилася?”

Вказуючи на те, що в цій сфері може бути “деяке полегшення”, Фідан сказав: “Але сама війна починає набувати все більше і більше різних форм, як і війна в Газі, з моменту початку війни. Якщо ви не докладете волі, щоб зупинити її, у вас може не бути чітких переконань щодо того, в якому напрямку вона буде розвиватися, і вона може вийти з-під контролю”.

Наголосивши, що війна зараз йде “всередині” Росії, Фідан підкреслив, що загинуло понад 500 тисяч людей, а заводи з обох сторін не встигають з виробництвом куль. Він звернув увагу на збитки, завдані атаками людям та інфраструктурі міст.

“Що ще більш дивно зараз, так це те, що міжнародна система не відчуває тут винятковості, як це було під час війни в Газі. Те, що тут гинуть сотні тисяч людей, має бути наслідком. Люди повинні бути стурбовані цим. Звичайно, одна сторона сама перебуває в окупації і висуває боротьбу проти цієї окупфації. Але зараз це набагато більше, ніж це. Вона ділить світ навпіл і показує ризик стати все більш поширеною”, – зазначив міністр Фідан.

Війна в Україні має величезний глобальний вплив, – міністр МЗС Туреччини

Фідан заявив, що передбачається, що “переговори та діалог” можуть бути розпочаті після виборів в США, і є кроки, які можна зробити, і речі, які потрібно обговорити до цього.

Турецький міністр зазначив, що одним з параметрів в українсько-російській війні є санкції, запроваджені Заходом проти Росії. “Ці санкції, звичайно, є великим пакетом, який буде розглянуто. Ще невідомо, як будуть про все це домовлятися. Якщо про це не вдасться домовитися, конфлікт або перетвориться на широкомасштабну війну, або якимось чином перетвориться на заморожену війну”, – зазначив він.

Фідан розповів, що одним із форматів, у якому триватиме заморожена війна, є те, що лінія фронту між Росією та Україною залишається стабільною, а сторони нічого не можуть зробити один з одним.

“Українсько-російська війна – це не лише гаряча війна в Україні, а й ситуація, яка має величезний глобальний вплив”, – зазначив міністр МЗС Туреччини, додавши, що торговельні шляхи були порушені.

Фідан нагадав, що президент Ердоган також наголосив на багатовимірності війни та її впливі на багато географічних регіонів. “Сторони, які не бачать жодної шкоди в продовженні війни, також мають різні геополітичні розрахунки”, – сказав Фідан, підкресливши, що є країни, які виграють від цієї форми війни.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *