Даміан Омельяненко, Артур Шашенок та Олексій Макаренко з Бердянська — другий рік у полоні РФ: що розповідають рідні

У Ростові-на-Дону тривають судові засідання щодо Даміана Омельяненка, Артура Шашенка та Олексія Макаренка — жителів тимчасово окупованого Бердянська Запорізької області. Росіяни їх обвинувачують в організації терористичної спільноти й так званому “тероризмі” проти РФ, зокрема в замахах та вбивствах місцевих колаборантів. У квітні цього року Даміана та Артура перевезли до СІЗО в Таганрозі та позбавили можливості особисто спілкуватися з адвокатами, тому на судові засідання вони виходять онлайн. Рідні полонених кажуть, що окупанти сфабрикували докази й роблять все, аби хлопців засудили до довічного ув’язнення, тож єдине, на що нині сподіваються — обмін полонених.

Кореспонденти Суспільного поспілкувалися з мамою Даміана Омельяненка й сестрою Олексія Макаренка та дізналися подробиці затримання хлопців і де нині їх утримують. З рідними Артура Шашенка поговорити не вдалося.

Про Даміана Омельяненка

Даміану Омельяненку 22 роки. Він народився та виріс у Бердянську, навчався в Харківському університеті Повітряних сил імені Івана Кожедуба, але ВИШ не закінчив, бо пішов на строкову службу. Після окупації міста російські військові його затримували двічі: вперше — 24 травня 2022 року, розповідає Тетяна Омельяненко, мати полоненого хлопця:

“Перший раз взагалі ні в чому не звинувачували. Він казав мені: “Мама, я не знаю, що вони від мене хотіли”. Що вони хотіли – для нас незрозуміло”.

бердянські полонені хлопці

Даміан з мамою Тетяною. Архів Тетяни Омельяненко

Даміана утримували в міському відділенні поліції, де катували струмом та били палицями, зламавши ребра. Майже через місяць його відпустили, але постійно контролювали, тож з Бердянська виїхати можливості не було. Вдруге хлопця затримали 16 листопада, розповідає мати Тетяна:

“Він був удома, казав, що піде до бабусі, до дівчини своєї. А сусіди потім сказали, що коли він виходив з дому, його просто скрутили, запхали в чорний джип і вивезли. Все. І на наступний день мені дзвонили із ФСБ, сказали, що він у них, що він звинувачується в тероризмі”.

З Бердянська Даміана перевезли до Мелітополя, влітку 2023 — до Сімферополя, потім — Краснодара, у жовтні 2023 він вже був у Ростові-на-Дону, а у квітні цього року — в Таганрозі.

Про Олексія Макаренка

Олексію Макаренку 44 роки. З 2014 по 2018 він служив у батальйоні “Азов”, демобілізувався за станом здоров’я та повернувся до Бердянська, де працював на будівництві. Після окупації міста росіяни почали його розшукувати, тож Олексію довелося переховуватися, розповідає його сестра Валерія Осокіна:

“Вдома були обшуки постійно, кожні три дні. Просто дім перевернули догори дриґом. Коли були обшуки, батька та брата забирали та допитували. У нього є син, колишня дружина – їх теж забирали, допитували. Але Олексій не спілкувався на той момент вже з дружиною”.

Даміан Омеляненко, Артур Шашенок та Олексій Макаренко з Бердянська: другий рік у полоні РФ, що розповідають рідні

Олексій Макаренко. Особистий архів Валерії Осокиної

Коли окупанти затримали Олексія, місцева влада не надавала жодної інформації про його місцеперебування, розповідає Валерія:

“Батькові не казали, де він знаходиться – у Бердянському СІЗО або його вивезли до Криму, або вивезли до Мелітополя. Батько спілкувався чи то з прокурором, чи з кимось іншим, питав, чи можемо ми йому відправити якісь посилки. Вони казали, що це може й не дійти, називали різні міста, де він може бути й що це процедура дуже довга й немає сенсу”.

Що відомо про затримання Даміана Омеляненка, Артура Шашенка та Олексія Макаренка

У лютому 2023 року росіяни оприлюднили відео, де нібито спецслужби РФ затримують Даміана Омеляненка, Артура Шашенка та Олексія Макаренка. На відео хлопці зізнаються в скоєному.

Даміан Омеляненко, Артур Шашенок та Олексій Макаренко з Бердянська: другий рік у полоні РФ, що розповідають рідні

Затримання Даміана Омельяненка та Артура Шашенока. investigator.org.

Мати Даміана Тетяна вважає, що зйомки були фейкові, адже про це свідчать чимало фактів:

“Вони під себе підлаштовували їхнє затримання. Тобто вони там все підготували… Вони їх затримали в листопаді 2022, а відео виклали в лютому 2023 року. До того ж забирали їх за різними адресами: Даміан проживав у районі Колонії, а Артур — десь на АКЗ. Це різні кінці міста”.

Даміан Омеляненко, Артур Шашенок та Олексій Макаренко з Бердянська: другий рік у полоні РФ

Даміан Омельяненко. investigator.org.ua

Валерія Осокіна, сестра Олексія Макаренка теж зауважує, що відео містить багато неточностей:

” У відео Олексія виводили з основного дому, де проживала я і батько, але він проживав з іншого боку. Також обшуки в будинку нашому тривали близько року — нічого не знаходили. А на цьому відео вони знайшли в пакетиках вибухівку, автомати, у курнику – патрони… Показували відео, де він розповідає, як він це робив…”

Даміан Омеляненко, Артур Шашенок та Олексій Макаренко з Бердянська: другий рік у полоні РФ

Олексій Макаренко після затримання росіянами. investigator.org.ua

Рідні полонених переконані, що хлопців змусили говорити те, що треба окупантам:

“Ми не знаємо, що там з ними робили, як змушували зізнатися в тих діях, які не робили. Олексій постійно дивився вбік, коли відповідав на питання, запинався…. Обличчя — якщо прикріпити фото до війни та після затримання – дві різні людини. Він там на вигляд на 10 років старший, ніж до початку повномасштабної”, — зауважує сестра Олексія Макаренка.

бердянські полонені хлопці

Даміан Омельяненко, Олексій Макаренко, Артур Шашенок (праворуч) у російському суді, 12 листопада 2023 року. investigator.org.ua

У чому обвинувачують хлопців

За версією окупантів, хлопці організували серію вибухів у Бердянську, внаслідок яких були знищені та травмовані колаборанти. Керівником групи росіяни призначили Даміана Омельяненка, а його нібито завербувала матір (хоча на той момент вона вже кілька років проживала та працювала в Польщі), розповідає мати Даміана:

“Хлопців обвинувачують у так званому “тероризмі” проти РФ, зокрема приписують замах на місцевого “коменданта” Артема Бардіна, вбивство сім’ї колаборантів — Олега Бойка та його дружини Людмили — зрадника Колеснікова, підрив їхнього штабу. Тобто всі епізоди, які там є, вони “вішають” на хлопців”.

Рідні полонених одноголосно запевняють, що матеріали справи сфабриковані: хлопці навіть не могли щось разом планувати, оскільки Даміан та Артур з Олексієм взагалі не були знайомі:

“Олексій не знає, хто такий Даміан і з ним не спілкувався. У нього не було зв’язку, навіть телефону не було. У них значна різниця у віці. Моєму братові 44 у квітні було, а хлопцям — 23-24 роки. Як вони можуть бути десь разом? 20 років різниця. Вони не перетиналися ніколи, — каже сестра Олексія Макаренка.

” Даміан Макаренка не знав. Їм потрібна була звітність, вони “зліпили” з того, що було. Все. Забрали, сфабрикували, ув’язнили… Перед своїм керівництвом вони відзвітували, тобто свою справу вони зробили”.

Тетяна Омельяненко

Те, що хлопців судитимуть у Ростові, рідні дізналися з російських ЗМІ. Мати Даміана каже, що одразу звернулася до організації “Пошук. Полон”. Даміану тоді надали адвоката, й вона мала можливість листуватися з сином:

“Писав: “Мама, я живий, я здоровий”. Писав, що болять і суглоби, і зуби дуже болять, що жахливі умови… Які умови — тільки можемо собі уявити”.

Даміан Омеляненко, Артур Шашенок та Олексій Макаренко з Бердянська: другий рік у полоні РФ

Даміан Омельяненко та Артур Шашенок (праворуч) у російському суді, 12 жовтня 2023 року. Пропагандистське джерело РИА Новости

У квітні цього року Даміана та Артура перевезли до СІЗО в Таганрозі та позбавили можливості особисто спілкуватися з адвокатами. Тож хлопці на судові засідання виходять онлайн, а Олексія залишили в Ростові. Його сестра Валерія розповідає:

“Олексій попросив адвоката, щоб надіслав батькові фотографію, який він має вигляд зараз. Ми отримали, подивилися: очі змучені, обличчя схудле, руки худі, блідий…”

Даміан Омеляненко, Артур Шашенок та Олексій Макаренко з Бердянська: другий рік у полоні РФ

Олексій Макаренко в російському суді, 12 жовтня 2024. Пропагандиське джерело РИА Новости

Що відбувається на судових засіданнях — рідні не знають, але переконані, що на хлопців тиснуть:

“Я знаю, а адвокат наголошував, що є фото, де хлопці за ґратами, і що перед кожною відповіддю вони на когось дивилися. Ми думаємо, що на них іде тиск”, — каже Тетяна.

Даміан Омеляненко, Артур Шашенок та Олексій Макаренко з Бердянська: другий рік у полоні РФ

Даміан Омельяненко в російському суді, 12 жовтня 2023 року. Пропагандистське джерело РИА Новости

“З хлопців знущаються дуже сильно. І це у всіх СІЗО. Я спілкуюся з родинами, у кого рідні в цих же СІЗО. Хлопці пишуть, які жахи там відбуваються. Там катування постійні, вони не припиняються”

Тетяна Омельяненко

Даміан Омельяненко, Артур Шашенок та Олексій Макаренко з Бердянська — другий рік у полоні РФ: що розповідають рідні

Даміан Омеляненко в російському суді, червень 2024. Особистий архів Тетяни Омельяненко

Даміану Омеляненку, Артуру Шашенку та Олексію Макаренку загрожує довічне ув’язнення. Тож нині єдине, на що сподіваються рідні — обмін полонених:

“Тільки на обмін. Я інформацію всю подавала. Цим займається Коордштаб, вся інформація в Коордштабі є. Тобто про всі його пересування, про всі його перебування — все одразу передаю”, — розповіла мати Даміана.

Даміан Омеляненко, Артур Шашенок та Олексій Макаренко з Бердянська: другий рік у полоні РФ

Даміан Омельяненко та Олексій Макаренко (праворуч) у російському суді, 12 жовтня 2023 року. Пропагандистське джерело РИА Новости

Мати Даміана неодноразово зверталася по допомогу до різних міжнародних організацій, але наразі нічого не вдалося вирішити:

” Я виступала, висвітлювала цю інформацію в Женеві 12 березня цього року на Конференції ООН з прав людини. На прикладі свого сина я розповідала, що відбувається з цивільними особами з окупованих територій. Я зустрічалася з представниками ОБСЄ, і що я тільки вже не робила. Маємо те, що маємо. Ніяких немає прогнозів”.

Даміан Омеляненко, Артур Шашенок та Олексій Макаренко з Бердянська: другий рік у полоні РФ

Артур Шашенок. investigator.org.ua

“Росіяни порушують не тільки Женевські конвенції, права людини, тобто там незаконне затримання, незаконне ув’язнення, статті ці, ця сфабрикована справа. Вони постійно порушують всі норми й всі закони”, — каже Тетяна.

Даміан Омеляненко, Артур Шашенок та Олексій Макаренко з Бердянська: другий рік у полоні РФ

Тетяна Омельяненко на конференції ООН з прав людини, 12 березня 2024. Тетяна Омельяненко/Facebook

Черговий суд має відбутися 12 серпня 2024 року, зазначили рідні полонених.

“Я на 100% впевнена, що вони повернуться. Рано чи пізно – вони повернуться, іншого виходу немає. Ми не дамо їм там сидіти в цих умовах і будемо робити все, що в наших силах”.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *