30 Вересня, 2024 6:34 am

Режим Ніколаса Мадуро на межі поразки (Венесуела)

Видання The Wall Street Journal, повідомило про спроби Сполучених Штатів Америки схилити президента Венесуели Ніколаса Мадуро до добровільної відмови від влади з гарантією його амністії.

Вважається, що сценарій усунення проросійського й антиамериканського президента-диктатора майже безальтернативний, але лишається питання, яким шляхом доведеться цей сценарій реалізовувати. Перший, до якого закономірно схиляються в адміністрації американського президента, не бажаючи перетворення протестів у громадянський конфлікт у Венесуелі, є добровільним. Другим шляхом, який менш бажаний, але цілком ймовірний, є усунення Мадуро через масові протести населення.

Масові протести у Венесуелі
Масові протести у Венесуелі

До 10 січня 2025 року, коли закінчуються офіційні повноваження Ніколаса Мадуро на посту президента, венесуельська опозиція радикальних кроків не планує. Однак, головна опозиціонерка Корина Мачадо, якій режим Мадуро заборонив балотуватись на виборах, вже висловила впевненість, що 10 січня 2025 року пройде інавгурація кандидата від об’єднаної опозиції Едмундо Гонсалеса.

Едмундо Гонсалес, один з лідерів об’єднаної опозиції

Слід зазначити, що відмова венесуельського уряду надати протоколи та документальні підтвердження перемоги Ніколаса Мадуро на виборах призвела до відмови визнати їх результати більшістю країн світу, зокрема, країнами-лідерами Південноамериканського регіону – Бразилією, Колумбією, Мексикою та Аргентиною.

Цікавим є і той факт, що Центральна виборча комісія Венесуели досі офіційно не оприлюднила результати виборів, посилаючись на технічні труднощі. Саме це є ознакою того, що Мадуро не наважується на цей крок, побоюючись остаточно зіпсувати відносини з країнами Південної Америки.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *