Катер, Mustang і маєток на 20 соток: які статки може ховати директор “Київекспертизи” Хорошевський

Багаторічний директор столичного КП “Київекспертиза” Михайло Хорошевський потрапив до поля зору розслідувачів СтопКору через нещодавні обшуки, що відбулись у ввіреному йому комунальному підприємстві. Як стало відомо, чиновників і підрядників підозрюють у масштабному привласненні бюджетних коштів на тендерах з відбудови. Увагу привертають і розкішні статки “комунальника”.

Отже, що декларує і – головне – які активи не показує в офіційних документах Михайло Хорошевський? І який стосунок до його фінансових справ має очільниця Департаменту фінаудиту КМДА Оксана Колтик? У наступній серії розслідування з’ясовував журналіст СтопКору Ігор Хмурий.

Як стало відомо СтопКору, Михайло Георгійович проживає в модерновому котеджі у Вишгороді під Києвом, розташованому на двох суміжних ділянках площею майже 20 соток. В 2016 році це майно йому подарувала мама – Віра Єгорівна.

Примітно, що сама пані Віра легалізувала цю нерухомість у цікавий спосіб – через суд, у 2011 році.

А в 2015 році матір Хорошевського та ще кілька сусідів подали черговий судовий позов. Їм не сподобалось, що влада Вишгорода оформила нову ділянку, власник якої спиляв кущі та дерева й оголив панораму на кладовище. Мовляв, вид на цвинтар викликає у них (цитуємо): “душевний дискомфорт та суттєво впливає на здоров’я і настрій“. Однак усі суди незадоволені сусіди програли.

Знімальна група СтопКору відвідала родинне “гніздечко”, в якому живе Хорошевський.

Самого посадовця журналісти не застали: в маєтку був лише садівник. Однак стопкорівцям вдалося зафіксувати, що коїться за парканом розкішного обійстя.

Ми побачили швидкісний катер на лафеті, якого немає в декларації. Наразі такий коштує тисяч 25 доларів. Також біля будинку був припаркований червоний кабріолет Мустанг, що також незадекларований Хорошевським“, – розповідає Ігор Хмурий.

Репортери перевірили номери автівки. Як з’ясувалось, наразі кабріолет теж записаний на маму посадовця за договором дарування. Причому переоформили іномарку буквально днями – 10 травня.

Що ще відомо про членів родини Хорошевських?

За даними з відкритих джерел, Віра Єгорівна переїхала до столиці з Луганська. В 2000 році вона заснувала в Луганську компанію зі статутним капіталом усього в 10 гривень. Але вже через рік фірму переписали. Ще в одній луганській компанії, яка аж в 2017 році переїхала до Києва, Віра Єгорівна має менше 1% статутної частки, а сама фірма знаходиться в стані ліквідації.

Згідно з реєстрами речових прав, на пенсіонерку записана ціла низка нерухомості. Останні два об’єкти – квартиру на 68 квадратів та паркомісце – пенсіонерка отримала за договором купівлі-продажу буквально рік тому, тобто у самий розпал війни.

За адресою нового придбання розташований свіжий елітний ЖК “Док-32”, який побудували на Рибальському острові в Оболонському районі Києва. Квартири схожої площі тут оцінюють у середньому від 100 тисяч доларів, залежно від виду з вікна та стану.

Представники СтопКору розшукали пана Хорошевського під стінами “Київекспертизи” та задали низку питань щодо майна мами та обшуків на його підприємстві.

Загалом чиновник виявився небагатослівним.

У нас обшуки проходять дуже часто. Я ще на допитах не був, тому навіть не можу вам пояснити. Все, чим я користуюсь, відображено в декларації. Катер мій знайомий попросив на період військового стану. Щоб не оплачувати парковку – він попросив, щоб там постояв катер. Я ним не користуюсь, ніколи не користувався. Я не знаю, скільки він коштує. Він його, до речі, вже пару років продає“, – стверджує Хорошевський.

Щодо червоного Мустангу посадовець запевняє: це – нібито машина сестри. Хоча до рук СтопКору потрапили документальні докази, що її вже переписали на маму. До речі, ані матері, ані сестри в деклараціях Михайла Хорошевського немає.

Сам посадовець вже неодноразово потрапляв до поля зору журналістів-розслідувачів через невідповідності в деклараціях.

Так, раніше наші колеги вже “ловили” його на Volvo, яка була записана на одну із компаній. І лише після розголосу авітвка з’явилась у декларації Хорошевського.

Крім того, зазначає Ігор Хмурий, у подружжя Хорошевських була цікава “кочова” квартира в Києві площею 119 квадратів. Формально після розлучення вони навіть судились за неї.

Що цікаво, в декларації за 2022 рік у Хорошевського її немає. Як і у декларації за 2023-й. Але поміж ними він надав інформацію про суттєві зміни, в якій позначив дохід від продажу нерухомості понад 4 мільйони гривень. Купила нерухомість пані Тищенко Ірина Вікторівна. Згідно реєстрів, повна тезка дійсно у лютому цього року придбала квартиру площею 119 квадратів по вул. Йорданській. І саме в цьому будинку Юконтрол запам’ятав квартиру площею 119 квадратів, що належала дружині посадовця“, – наголошує розслідувач.

За даними фактами СтопКор вже готує звернення до НАЗК.

Але повернімось до викритої правоохоронцями “схеми” з тендерами.

Варто зауважити, що анонімний інсайдер, з яким спілкувалась редакція, вважає Хорошевського радше оперативним виконавцем озвученої “оборудки”. А от куратором він називає все ж таки голову Департаменту фінаудиту КМДА Оксану Колтик.

Оксана Тарасівна перебуває на своїй посаді вісім з половиною років. Вона є донькою львівського бізнесмена та політика і ще до закінчення першої вищої освіти вже потрапила до Фонду гарантування вкладів. У 25 років перейшла під крило Геннадія Пліса в те саме Управління аудиту КМДА, де швидко стала першою заступницею, а потім і очолила реформований орган.

З початку декларування у 2015 році річна зарплатня пані Колтик регулярно зростала на приблизно 100 тисяч гривень. Останній підйом був вже під час війни – Оксана Тарасівна отримала за рік понад 800 тисяч.

Наразі СтопКор продовжує досліджувати всі деталі й можливих фігурантів вищезгаданої схеми. Отже, далі буде.

Нагадаємо, нещодавно в столичному КП “Київекпертиза”, яке очолює Михайло Хорошевський, відбулись обшуки – слідчі дії проходили у справі про ймовірну розтрату міського бюджету. Комунальники, спільно з посадовцями Департаменту аудиту, могли вступати в “договірняки” з підрядними організаціями, які вдвічі-втричі завищували вартість робіт з відбудови зруйнованої війною інфраструктури.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *