21 Вересня, 2024 12:34 pm

Мешканцям деяких сіл на Київщині загрожують тиф і холера – еколог Володимир Борейко

Верховна Рада скасувала дію екологічних норм, які стосуються будівництва військового кладовища. Завдяки цьому стало можливим облаштування 155 тисяч могил воїнів на підтопленій земельній ділянці у Мархалівському лісі.

Про це повідомляє Київський еколого-культурний центр.

“Згідно з нещодавно проведеною незалежною геологічною експертизою, територія ділянки, відведеної під кладовище, має схил у бік населеного пункту, який знаходиться біля військового кладовища. Це означає, що всі стоки з цвинтаря будуть йти у бік села. Всі села, які є поруч з кладовищем, не мають власних водопроводів, і беруть воду з колодязів та свердловин. Тепер колодязна вода в них буде забруднена стоками з цвинтаря і до них прискачуть вершники Апокаліпсису – тиф та холера. Якби закон “Про оцінку впливу на довкілля” для жителів сіл Мархалівка, Іванковичі та інших не був би скасований Верховною Радою, то тут будувати цвинтар було б неможливо. Але Верховна Рада скасувала цей закон вибірково та незаконно для мешканців цих сіл. Тепер там планують будувати цвинтар”, – говорить еколог Володимир Борейко.

На думку експертів, закон №3505, який ухвалила Верховна Рада, порушує Конституцію, і Конституційний суд повинен його скасувати.

“8 грудня законом №3505 Верховна Рада скасувала екологічну експертизу щодо будівництва національного військового кладовища. Це означає, що жителі сіл Мархалівка, Іванковичі та інших, що поряд з майбутнім військовим кладовищем, втратили право на захист. Біля їхніх сіл проводити оцінку впливу на довкілля тепер непотрібно. Їх екологічні права порушені. Вважаю що цей закон є антиконституційним, його треба скасовувати у Конституційному суді. Стаття 50 КУ говорить, що “кожен має право на безпечне для життя та здоров’я довкілля”, а особливо “на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди”. Закон же №3505 цю статтю Конституції грубо та зухвало порушує. Ніколи раніше в Україні не ухвалювалися такі закони, які поділяють її громадян на дві категорії. Це все одно, що по всій Україні згідно з Кримінальним кодексом ґвалтувати заборонено, а у районі сіл Мархалівка, Іванковичі та інші – можна”, – підсумував Борейко.

Місцеві жителі давно протестують проти рішення будувати військове кладовище у Мархалівському лісі, де високі ґрунтові води, адже могили підтоплюватиме. Люди вимагають у чиновників скасувати їхню помилку та обрати гідне місце для облаштування війського кладовища.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *