Ветеран АТО про літаки Saab від Швеції: нас готують до іншого етапу війни

За його словами, нас готують, зокрема до того, щоб “ми могли з цих літаків радіоспостереження координувати великі дії армійської авіації”.

Військовий і політичний аналітик, ветеран АТО Євген Дикий прокоментував  надання Україні літаків Saab 340 AEW&C від Швеції, зазначивши, що таким чином “нас готують до іншого етапу війни”.

“Для мене дуже потужним сигналом було те, що чомусь взагалі не було помічене в наших медіа. Це надання нам Швецією двох літаків радіорозвідки, Saab”, – зауважив Дикий в інтерв’ю “Новинарні”.

Він додав, що ці літаки можуть виконувати різні функції. “У них є, в принципі, три функції. Бойове використання цих літаків. Функція перша, очевидна, – це ППОшна функція: вони бачать все, що на нас летить. Але дуже важливо те, що ця функція вже закрита”, – сказав експерт.

Дикий пояснив, що для цієї функції вистачає чотирьох літаків такого самого типу, які весь час патрулюють в просторі Польщі та Румунії.

“Чотири натівських літаки такого типу з перших днів, буквально, війни весь час підняті в повітря, по черзі ротуються. І вони бачать всю Україну, всю Білорусь і половину приблизно європейської частини Росії. І саме звідси у нас ці всі Телеграм-канали, де з’являється, що “пішов пуск там-то”, “з Енгельса злетіло те-то”, “з Оленьї злетіло те-то”, – це ж не ми це бачимо, у нас немає поки таких технологій”, – зауважив він.

Водночас, за словами Дикого, Україна в онлайн-режимі, секунда в секунду, отримує дані з цих чотирьох літаків, тому “ми знаємо все, що на нас, звідки летить”.

“Тому давати для цього нам два літаки – немає жодного сенсу, немає потреби. І це дуже витратна штука. Вони десятки мільйонів кожен коштують… Нам їх раптом дають, саме зараз. А тому, що ці літаки можуть виконувати дві інші функції: це координація великих авіаз’єднань і це координація дальніх ударів”, – сказав експерт.

Він додав, що “це вже те, що натівці не будуть робити самі”. “Вони ж не вступають в пряму війну з Росією. Тобто нас готують для того, щоб ми могли з літаків координувати дальні удари ракетні по території росії, і щоб ми могли з цих літаків радіоспостереження координувати великі дії армійської авіації”, – зауважив Дикий.

За його словами, “це вже не про “вистояти”, це вже про “перемагати”. “І от саме надання цих літаків – це дуже потужний сигнал, який дуже багато про що говорить. Нас готують вже до іншого етапу війни. І це не єдина ознака. Тобто відбувається цей зсув, відбувається розуміння, що росіянам треба саме наваляти, а тоді повертатися до перемовин з ними”, – наголосив він.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *