23 Вересня, 2024 10:33 am

Крим став великою Чорнобаївкою, наш захід на півострів стане поразкою Росії, – Дикий

За словами військового експерта, Кримський міст досі є стратегічно важливим об’єктом для України.

Речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук заявив, що знищення Кримського мосту зараз вже не дасть того ефекту, як могло б бути раніше, оскільки його тактико-стратегічне значення у війні зменшується. Наскільки важливим наразі для Сил оборони є цей міст, яку роль він відіграє при знищенні російської протиповітряної оборони на півострові та куди відправлять перші винищувачі F-16 розповів УНІАН екскомандир роти батальйону “Айдар”, військовий експерт Євген Дикий.

Чи справді улюблений міст російського лідера вже не цікавить ЗСУ?

Ні, цей міст дуже цікавить ЗСУ. Можливо, зменшилось стратегічне значення, проте зовсім не зникло. Кримський міст досі є стратегічно важливим об’єктом для сполучення півострова з материком та, відповідно, забезпечення російського угрупування. Також не варто забувати про його сакрально-політичне значення для росіян. Крім суто військового аспекту, є політичний, який далі конвертується нами у військовий. Нагадаю, що загалом упродовж минулого місяця на Кримському півострові нами знищено 15 зенітно-ракетних комплексів росіян. Причому, це не якісь “Панцирі”, а мова йде про ЗРК С-300 та С-400. Тільки минулого тижня в Криму знищено два ЗРК С-300 та один С-400. Це зовсім не випадково, це абсолютно продумана стратегія, яка дуже дієва та дає результати.

Тобто ми використовуємо Кримський міст фактично як приманку?

Так. Ми не б’ємо по самому мосту, але ми лякаємо росіян тим, що ми його знищимо. Вони з цього зробили якусь екзистенційну проблему, для них це дуже сакральне питання. Тому, ми знищуємо чергову ППО росіян біля мосту і знаємо, що невдовзі вони привезуть нову. До того ж, щоб привезти туди нову ППО, вони їх забирають уже де завгодно. Ми вже бачили, як забрали останні С-300 з Курильських островів. Це те, що в радянські часи навіть неможливо було уявити, – щоб далекий Схід лишили не “прикритим”. Ми вже бачили, як забирали комплекси з Арктики. Насправді у росіян не вистачає ППО. Їм взагалі ППО вистачає – на лінію фронту, Крим та місто Москва. Ми нещодавно знищили два Су-57, яких всього було випущено 10. Це – найновіший російський літак, який взагалі існує. У росіян що далі, то більший дефіцит ППО. А ми тим часом перетворили Кримський півострів на таку собі велику Чорнобаївку для російського ППО. І в якості приманки ми використовуємо міст. І ось це “перемелювання” С-300 та С-400 в Криму триває.

До речі, росіяни уже повідомили, що у відповідь на те, що ми знищили останні ці три комплекси, вони туди перекидають С-500. Це вже останнє, що вони взагалі до війни встигли випустити. У нас є всі підстави вважати, що на С-500 чекає така ж доля, як і С-300 та С-400. І робимо ми це не тільки, щоб знищити ППО росіян, і не тільки тому, що ми тим самим полегшуємо собі дальні удари по їхніх оборонних заводах, НПЗ, аеродромах.

Це йде ще системна підготовка до появи у нас F-16. Задача така, – щоб коли через пару місяців ми отримаємо F-16, росіяни не мали, чим їх збивати. І ключову роль в цій продуманій системній операції з розкриття російського неба відіграє саме Крим та зокрема Кримський міст.

Президент Зеленський заявив, що уже скоро у нас будуть перші F-16. Існує думка, що Україна “готує ґрунт” для ударів F-16 по Криму, тому останнім часом активно атакує півострів. Що ви думаєте з цього приводу?

Не думаю, що мова про це. По Криму, звісно, теж будемо бити. Але ми Крим і зараз непогано дістаємо. F-16 нам передусім потрібні не в якості бомбардувальників. Ми наразі і так непогано бомбимо Крим з наших “сушок”. Звісно, що більше літаків, то краще. Але ключова задача F-16 зовсім інша. Наразі основною, так би мовити, суперсилою росіян, є те, чим вони нам зараз найбільше дошкуляють, завдяки чому досі під Покровськом наступають, – це КАБи та ФАБи. Саме ці авіаційні удари цими плануючими бомбами, які летять на 70-90 кілометрів. Тобто їхні літаки можуть скидати ці бомби, не заходячи в зону дії нашої ППО. Це наразі наша головна проблема по всій лінії фронту, плюс – це проблема прифронтових міст. І поява F-16 передусім має вирішити саме цю проблему. Тобто, в першу чергу F-16 полетять збивати російські бомбардувальники, а вже потім будуть самі бомбити.

Чому останнім часом така активність Сил оборони в Криму? Можна вважати це зміною пріоритетів?

Ні. Це дуже продумана стратегія. Ми б’ємо по Криму не заради Криму. Ми використовуємо Крим саме як велику Чорнобаївку, де взагалі утилізуємо і російську ППО, і російську авіацію.

Якщо припустити, що нам вдасться покращити свої позиції відносно Криму, що це нам дасть стратегічно?

Не знаю такого поняття – “покращити позиції”, ми або візьмемо Крим, або не візьмемо. Насправді взяти його суто технічно з військової точки зору простіше, ніж Донбас. Оскільки за Донбасом далі – широкий російський тил хоч до Уралу. А Крим – це півострів. Якщо тільки ми хоча б десь в одному місці вириваємося до берега Азовського моря, з цього моменту Крим – це острів і він опиняється в тому положенні, як була окупована правобережна Херсонщина, коли знищили мости. Тому, як тільки ми вириваємося до Азовського моря, – Крим приречений. А з моменту, як ми зайдемо в Крим – навіть для російського суспільства саме це буде сигналом, що вони програли війну. Саме наш захід до Криму буде тією абсолютною явною військовою поразкою, яку ніяка пропаганда ніяк не приховає. Які процеси це далі запустить в Росії, то вже побачимо.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *