На Закарпатті в “Долині нарцисів” масово зацвіли унікальні квіти (фото)

Високогірні дикі вузьколисті нарциси, що цвітуть у “Долині”, занесені до Червоної книги України.

У заповіднику на Закарпатті розпочалося масове цвітіння нарцисів. Це унікальне місце, якого в Європі більше не знайти, адже вузьколистий нарцис росте лише високо в горах, а цей поширився в низовині.

В “Долині нарцисів” на Закарпатті – яблуку ніде впасти. Щоб насолодитися неймовірною красою та ароматом, сюди звідусіль з’їхалися туристи й місцеві. Цьогоріч нарциси в заповіднику розпустилися майже на місяць раніше, ніж зазвичай – у середині квітня. Все через аномально теплий початок весни. Зараз білими квітами пишно вкриті всі 250 гектарів.

Високогірні дикі вузьколисті нарциси, що цвітуть у “Долині”, занесені до Червоної книги України. Сама територія належить до біосферних заповідників ЮНЕСКО.

Цього року “Долину” вже встигли відвідати близько трьох тисяч туристів, і хоч це менше, ніж у попередні роки, працівники заповідника стверджують – ця кількість ще може зрости, адже сезон цвітіння триватиме до кінця тижня.

“Ми очікували більшого, але дивлюся по рекреації в суботу було 500 людей, у неділю десь 600. Зараз нарцис вузьколистий цвіте максимально. Це пік цвітіння. Судячи з вегетаційного періоду, я думаю, що до кінця тижня ще буде більш-менш красиво. До 11, 12 травня”, – каже начальник ПНДВ “Долина нарцисів” Олександр Навроцький.

Наша читачка Віта Шевченко у долині нарцисів

Нарциси також ростуть масово в Альпах, у гірських районах Балкан та Румунії. Але вони розташовані дуже високо в горах і обіймають набагато менші території.

Нарцис — квітка високогорна. Яким же чином ці квіти опинилися у низині? За твердженням вчених, великий пласт землі разом з усією рослинністю на ній сповз із гір ще за часів Льодовикового періоду. А струмочки з гір підживлювали цибулинки нарцисів і вони забуяли пишним цвітом. Уявіть собі, на які прадавню красу ви дивитеся, коли милуєтеся цвітом у цій долині?

Цей рік на Закарпатті оголосили роком квіткового туризму. За сезон очікують побачити не менше ста тисяч гостей. Вони вже встигли насолодитися цвітінням шафранів, магнолій, сакур і тюльпанів. Тепер милуються нарцисами. А пізніше естафету приймуть лавандові поля.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *