Україна отримала перші зразки САУ Hawkeye: експерт розповів, на що вони здатні

Дальність вогню цієї САУ становить біля 11 кілометрів, каже Олег Катков.

Нещодавно стало відомо, що американська компанія таємно поставила до України свою нову розробку – 105-мм САУ 2-CT Hawkeye. Ця установка є доволі революційною, каже військовий експерт, головний редактор Defence Express Олег Катков.

“Hawkeye – доволі цікава і революційна САУ. Це певною мірою високотехнологічна система гасіння віддачі, для того, щоб позашляховик не розсипався після декількох пострілів. Зараз у США його лише тестують, він експериментальний. Але такі зразки теж передані ЗСУ, про що офіційно повідомив розробник, представник компанії США AM General”, – пояснив він в ефірі телеканалу “Еспресо“. 

За його словами, можливості установки Hawkeye забезпечуються гарматою м-20 у калібрі 105 мм. Дальність вогню цієї САУ становить біля 11 кілометрів. Експерт каже, що там також доволі висока швидкострільність – за рахунок унітарного заряджання.

“Вона має ручну подачу, але це можна робити дуже швидко. Розрахунок видає вісім пострілів за хвилину. САУ дуже мобільна і може об’єктивно доволі активно перебувати у стані маневру. В умовах контрбатарейної боротьби це дуже важливо”, – додав він.

Катков зауважив, що Україна стає таким собі полігоном. І якщо компанії на кшталт AM General готові постачати експериментальне озброєння ЗСУ для того, щоб довести правильність концепції, то це “вкрай позитивно”.

“Мобільна артилерійська система, яка вже на колесах, на мою думку, певною мірою все ж таки виграє над причіпною, хоча б у питанні мобільності”, – резюмував Олег Катков. 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *