Угорщина вимагає визнати “традиційно угорським” усе Закарпаття, – ЗМІ

Вони посилаються на перепис 2001 року.

Угорщина вимагає, щоб Україна визнала “традиційно угорською” всю територію Закарпаття.

Європейська правда публікує вимоги Будапешта щодо захисту прав нацменшин, передані Києву ще в січні. За даними журналістів, основним і найбільш спірним пунктом стало визначення місць з особливим рівнем гарантії прав угорців.

В українському законодавстві такими місцями є населені пункти “зі значною кількістю” представників меншини (від 15%) і з “традиційним” проживанням меншини (від 10% протягом останніх 100 років).

Однак Угорщина хоче, щоб Україна визнала “традиційно угорськими” всі населені пункти Закарпаття, зокрема й ті, де угорці не жили. Вони керуються переписом 2001 року, однак відтоді кількість угорців, які живуть на Закарпатті, скоротилася майже вдвічі, зазначають журналісти.

Також Будапешт хоче, щоб Україна скасувала норму про 10%, що дасть змогу визнавати “угорською територією” місця, де коли-небудь жили представники нацменшини. Вони вимагають зробити цей процес автоматичним.

Вимоги Угорщини

Як повідомляв УНІАН, наприкінці січня цього року міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто прибув до Ужгорода.

На пресконференції з главою МЗС України та главою Офісу президента він заявив, що Будапешт просить повернути угорській нацменшині всі права, які в неї були до 2015 року.

Нагадаємо, ще в грудні Верховна Рада ухвалила закон про права нацменшин в окремих сферах. Під час роботи над ним враховували позицію Угорщини.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *