В ISW спрогнозували, чи може якась одна наступальна операція стати вирішальною у війні

Україна і Росія мають здатність створити глибокі оборонні позиції та резерви.

Вторгнення ЗСУ в Курську область чи російські наступи на східному фронті України самі по собі не є вирішальними військовими операціями, які допоможуть виграти війну.

Про це заявили в Інституті вивчення війни. Як пояснюють аналітики, як ЗСУ, так і окупантам не вистачає можливостей для проведення окремих вирішальних виграшних операцій. Замість цього вони мають проводити кілька послідовних операцій з обмеженими оперативними цілями, які в сукупності можуть досягти стратегічних цілей. Про це, зокрема, йдеться у дослідженні “Україна та проблема відновлення маневру в сучасній війні” д-р Фредерік В. Каган і д-р Кімберлі Каган.

Як зазначається, наразі рано оцінювати наслідки та оперативне значення боїв у Курській області та поточного наступу РФ на сході України. Значення цих операцій не виникатиме ізольовано, але потенційно важливі, оскільки стосуватимуться серії наступних кампаній.

На думку аналітиків, Україна і Росія мають здатність створити глибокі оборонні позиції та резерви, які завадять будь-якій окремій кампанії досягнути стратегічних цілей війни до її кульмінації. При цьому країна-агресора має достатньо бойової потужності, щоб прикрити свої кордони, хоча й ціною досягнення інших цілей.

“Отже, ефективний дизайн української та російської кампанії потребує продуманості та планування кількох послідовних операцій, кожна з яких визначає умови для наступної операції”, – йдеться у звіті.

Однак поки що жодна зі сторін не може проводити послідовні операції без перерви. Водночас оперативні паузи або зниження оперативного темпу дають іншій стороні можливість перехопити ініціативу.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *