27 Жовтня, 2024 11:29 am

“Повістку отримають всі”: адвокат назвав сценарії для чоловіків після 16 липня

В Міністерстві оборони нагадують, що оновити дані можна в ЦНАПах, ТЦК та у застосунку “Резерв+”.

Сьогодні, 16 липня, вже за декілька годин спливає термін, коли військовозобов’язані можуть оновити свої військово-облікові та контактні дані.

Але, як пояснила в коментарі для ТСН.ua заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко, оновити дані після 16 липня буде теж можливо, проте є вкрай важливий нюанс, який стосується усіх військовозобов’язаних.

Можливість оновити дані після 16 липня буде для усіх військовозобовʼязаних. Інформація і дата оновлення даних відображаються в реєстрі “Оберіг” Таким чином, якщо військовозобовʼязаний не оновив дані у встановлений законом термін, про що свідчить часова мітка в реєстрі “Оберіг”, йому загрожує штраф“, – розповіла ТСН.ua Катерина Черногоренко.

Повістки для тих, хто оновив і не оновив

Крім того, сьогодні представниця Центрального юридичного управління Генштабу ЗСУ, підполковник юстиції Ірина Гарбуз повідомила: “Автоматично штрафи виписуватися не будуть, тому що відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення накладення штрафу передбачається протягом 3 місяців від дати виявлення правопорушення, але не більше року від дати виявлення такого правопорушення”.

За її словами, повістки будуть надсилатися за тими адресами, які були вказані під час оновлення військово-облікових даних.

“Громадянам, які оновили свої військово-облікові дані до 16 липня, можуть надсилатися повістки для проходження ВЛК. Тим громадянам, які не встигли оновити свої військово-облікові дані – до них можуть застосовуватись штрафні санкції, тимчасове обмеження в праві користування транспортними засобами”, – повідомила Гарбуз.

Мати телефон — не обов’язок

Зі свого боку, адвокат Роман Сімутін, який знається зокрема на питаннях мобілізації, каже, що штраф дійсно загрожує тим, хто оновить дані після 16 липня.

“Під час оновлення даних зазначено, що громадянин повинен надати номер телефона або електронну адресу. Скажіть мені, а де обов’язок мати телефон чи електронну адресу?, — каже Сімутін. — Таке можна припустити, що людина не користується телефоном? Можна. А електронною поштою тим більше. Не є обов’язковим уточнити номер або стати власником телефона. Сама по собі норма про те, що ти не уточнив дані – вона застосовуватись не може. Потрібна конкретика про те, які саме дані не уточнив”.

За припущеннями Сімутіна, близько 10% громадян, на яких буде накладено штрафи, підуть до суду скасовувати їх, близько 50% — не будуть сплачувати, а 40% — сплатять. “Уявіть, який колосальний “кеш” прийде до бюджету”, — каже Сімутін, аналізуючи ситуацію.

До цього Сімутін додає, що за одне й те саме порушення неможливо притягнути двічі.

“Якщо громадянин не оновив дані, то за це порушення його можуть притягнути один раз. Інше питання, якщо громадянин не з’явився за повісткою на ВЛК. В такому разі штрафи можуть виписувати кожні півтора місяця. А повістку на ВЛК отримають всі, хто оновив дані. Вони вже приходять”, — каже адвокат.

Резюмуючи, Сімутін припускає, що за місяць-півтора порушників можуть почати штрафувати більше, ніж до цього.
Щодо тих, хто не оновив свої дані, Сімутін каже так: “Рандомне питання. Тобто можуть не згадати про таку людину, а можуть згадати”. 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *