20 Вересня, 2024 5:37 pm

На прохання директора НАБУ у голови “Нафтогазу” Чернишова не провели обшуки — розслідування УП

За даними журналістів-розслідувачів УП, детективи НАБУ не провели обшук в голови правління “Нафтогазу”, ексміністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова на прохання директора НАБУ Семена Кривоноса.

Про це йдеться у розслідуванні “Української правди” “Час “Ч”. Як Олексію Чернишову “щастить” в НАБУ”.

Як розповів журналіст Михайло Ткач, йдеться про справу, яка стосувалася ймовірного одержання неправомірної вигоди Чернишовим та його оточенням від забудовника Сергія Копистири, власника групи компаній “KSM Group”.

“За інформацією співробітників у правоохоронних органах, Чернишова почали документувати в рамках справи, в якій, зрештою, власник групи підприємств КСМ-Груп, забудовник Сергій Копистира, намагаючись отримати контроль над земельними ділянками в столиці, які він отримав за сприяння колишнього профільного міністра Чернишова, запропонував хабар у вигляді квартир вже новому профільному міністру Кубракову. Але тоді Чернишов раптово вийшов з усіх комунікацій, що може свідчити про те, що посадовець міг бути попереджений”, — розповів Ткач.

За його словами, затриманий на хабарі забудовник Копистира майже одразу вийшов під заставу. І, здавалось, ця справа втрачає суспільний інтерес. Допоки у червні поточного року до інформаційного простору не потрапили повідомлення про серію обшуків в осіб, пов’язаних з Олексієм Чернишовим. Дехто з них разом з Чернишовим перейшов з Міністерства розвитку громади територій на роботу до Нафтогазу.

Як відзначив Ткач, за інформацією співробітників у правоохоронних органах, підставою для кримінального провадження та обшуків став, зокрема, той факт, що люди з оточення Чернишова стали власниками квартир того ж таки забудовника Копистири.

“Після того, як Копистира за допомогою Мінрегіону отримав контроль над земельними ділянками. Того ж таки Копистири, який згодом для того, щоб не втратити контроль над цими ділянками, запропонував квартири ще й Кубракову”, — розповів журналіст-розслідувач.

Він додав, що згодом вдалося дізнатися одну вкрай важливу обставину: Вищий антикорупційний суд видав на одну ухвалу більше, ніж їх в результаті було виконано.

За даними Ткача, ухвала, яку так і не було реалізовано протягом 30 днів, це ухвала на обшуки за місцем проживання в колишнього міністра розвитку громади-території, а нині голови правління державної компанії НАК Нафтогаз Олексія Чернишова.

“І одразу чотири джерела в антикорупційних органах нам підтвердили – це сталося, а точніше не сталося, через вплив директора НАБУ Семена Кривоноса”, — розповів Ткач.

За його словами, редакції “Української правди” вдалося дістати першу сторінку ухвали на обшуки в Олексія Чернишова.

“23 квітня 2024 року до Вищого антикорупційного суду надійшло клопотання детектива Національного антикорупційного бюро про проведення обшуку домоволодіння за адресою Київської області Обухівський район смт Козин, що знаходиться у фактичному володінні Чернишова ОМ. В Козин до Чернишова НАБУ так і не доїхало, хоча той факт, що прокурори САП дали дозвіл НАБУ на звернення до Вищого антикорупційного суду, а ВАКС погодив цей обшук, свідчить про те, що підстави для слідчих дій в Чернишова у детективів були”, — розповів Ткач.

Він пояснив, що “клопотання було обґрунтоване тим, що детективами НАБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, в ході якого встановлено, що службові особи Міністерства розвитку громад та територій України, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи в інтересах ТОВ “Сіті Газ Сервіс”, з метою одержання неправомірної вигоди надали згоду ДП “Укркомунобслуговування” на укладання значного господарського забов’язання, внаслідок чого між останнім та ТОВ “Сіті Газ Сервіс” було укладено низку договорів, що призвело до втрати можливості Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України здійснювати управління розпорядження об’єктом державної власності, що знаходиться за адресою місто Київ, вулиця Тираспольська, будинок 43”.

За інформацією співрозмовників УП, в політичних колах протягом останнього місяця до Кабінету міністрів планували повернути Олексія Чернишова. Однак, як стверджує Ткач, з НАБУ стався черговий витік до Офісу президента стосовно можливих питань до посадовця від детективів. І тому це питання поставили на паузу.

“Підсумуємо. Спочатку Чернишов для відвідин директора НАБУ Кривоноса пересідає з однієї автівки на іншу. Далі раптово зникає з радарів детективів НАБУ, які почали його документувати. Виявляється, що люди, пов’язані з Чернишовим, отримали квартири від забудовника, якого згодом затримує НАБУ за передачу квартир вже профільному наступнику Чернишова, міністру Кубракову. Згодом ухвала на обшуки в Чернишова стає на паузу, не без сприяння директора НАБУ Кривоноса. І у фіналі хтось з НАБУ попереджає Офіс президента, що до Чернишова можуть бути питання. Що це, як не серія неймовірних збігів обставин?” — наголошується у розслідуванні.

Ткач розповів, що журналісти звернулись за коментарями і до директора НАБУ Кривоноса, і до керівника “Нафтогазу” Чернишова. Чернишов підтвердив зустріч у квітні 2023 року в НАБУ і повідомив, що вона стосувалася перевірок кандидатів на посади в “Нафтогазі”.

Директор НАБУ Кривонос заперечив, що давав вказівку не проводити обшук у Чернишова і заявив, що не інформував його про наявність справи щодо нього, йдеться у розслідуванні УП.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *