17 Вересня, 2024 5:28 am

Арешт Дурова у Франції: що буде з Telegram

Засновника месенджера Telegram Павла Дурова затримала французька влада напередодні ввечері на злітній смузі аеропорту Ле Бурже, недалеко від Парижа.

Арешт Дурова: подробиці

39-річного бізнесмена затримали після прибуття його приватного літака з Азербайджану. Російські ЗМІ повідомляють, що в Баку Дуров перебував одночасно з російським диктатором Володимиром Путіним, але чи зустрічався засновник Telegram із ним або кимось із його делегації – невідомо. У момент затримання разом із Дуровим перебували охоронець і жінка, чиє ім’я журналісти не розголошують.

Національне управління по боротьбі з шахрайством при митному управлінні Франції (ONAF) затримало уродженця Санкт-Петербурга Дурова на підставі того, що він фігурував у списку розшукуваних осіб у Франції. Ордер на його арешт видала судова поліція країни в рамках “попереднього розслідування”, подробиці якого поки що не розголошуються.

Дуров нібито знав про ордер на його арешт і намагався уникати візитів до Європи. Чому він вирішив приїхати – невідомо. При цьому, французькі ЗМІ зазначають, що ордер на арешт Дурова діє тільки на території Франції.

У Франції Дурову можуть висунути звинувачення, пов’язані з тероризмом, наркотиками, шахрайством, відмиванням грошей, продажем краденого і сексуальними злочинами проти дітей. Ці звинувачення пов’язані з тим, що в Telegram відсутня модерація контенту, а адміністрація месенджера відмовляється співпрацювати з владою. Французькі правоохоронні органи вважають Дурова співучасником злочинів, скоєних через Telegram, через використання таких інструментів, як криптовалюта та одноразові номери, і відсутність контролю над платформою. Кілька російських ЗМІ, включно з “Известиями”, заявили, що Дурову може загрожувати до 20 років в’язниці.

Що буде з Telegram

Низка ЗМІ з посиланням на неназване джерело в Єврокомісії повідомляють про можливість введення санкцій проти Telegram, другого після WhatsApp найпопулярнішого месенджера у світі. Однак жодне французьке чи інше іноземне ЗМІ наразі не повідомляло про будь-які плани Європейського союзу щодо закриття Telegram.

Питання про можливе закриття месенджера Telegram у зв’язку з арештом його засновника Павла Дурова є досить складним і багатогранним, оскільки Telegram розроблено таким чином, щоб бути максимально децентралізованим, пише РБК “Україна” Це означає, що навіть арешт Дурова не означає автоматичного припинення роботи сервісу. У Telegram є безліч серверів по всьому світу, і управління ними розподілено між різними людьми.

При цьому закони про блокування месенджерів у різних країнах відрізняються. У деяких державах заборонити Telegram буде набагато складніше, ніж в інших. Водночас блокування месенджера, особливо такого масштабного, як Telegram, є технічно складним завданням. Користувачі завжди знайдуть способи обходу блокувань.

Однак, не можна виключати можливість часткового блокування або посилення контролю над сервісом у деяких країнах.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *