17 Вересня, 2024 5:25 am

Як так? 2,4 млн гривень у кишеню, а суд тебе виправдовує: про ексдиректора заводу “Укроборонпрому”, звинуваченого у хабарництві

У ВАКС назвали причину такого рішення. Але САП готує апеляцію.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) виправдав Сергія Філоненка – колишнього директора держпідприємства “Ізюмський приладобудівний завод” у 2014-2023 роках (входить до складу “Укроборонпрому”, зараз перебуває у стані припинення). Про це повідомляє пресслужба ВАКС, не називаючи прізвища обвинуваченого. Проте обставини справи вказують, що йдеться саме про Філоненка, пише “Цензор.Нет”.

Суд виправдав Філоненка: відома причина

Як пояснила суддя-спікер ВАКС Інна Білоус, що “докази, які були надані стороною обвинувачення не відповідають фактичним обставинам справи”.

За версією сторони обвинувачення, ексдиректор у 2016-2017 роках здійснив безпідставну оплату від імені заводу на користь ТОВ «Оптимумспецдеталь» на загальну суму 4 019 658 грн. Надалі, з цієї суми від особи, яка фактично управляла ТОВ «Оптимумспецдеталь», посадовець нібито отримав неправомірну вигоду на загальну суму 2 443 854 грн.

“За результатами судового розгляду, суд дійшов висновку, що докази, які були надані стороною обвинувачення не відповідають фактичним обставинам справи, були отримані поза належною правовою процедурою з очевидним позазаконним втручанням у права і свободи людини, оскільки: 1) є копіями невідомих документів, здобутих невідомими особами без невідомих повноважень в невідомий спосіб; 2) матеріали отримані не в процесуальний законний спосіб, через що неможливо встановити належне законне джерело походження інформації, яка там містилась, що обумовлює неможливість перевірити її автентичність; 3) будь-яким чином не можна перевірити, що саме ці матеріали передані на флеш носії до НАБУ; 4) матеріали відсутні у складі прямих доказів у здобутих в процесуальному порядку іншим органом досудового розслідування (ГВП ГПУ); 5) матеріали самі по собі не утворювали цілісну неподільну систему побічних (непрямих) доказів через потребу їх додаткового підтвердження із сторонніх вторинних джерел. Відтак, сторона обвинувачення не змогла надати суду на підтвердження пред’явленого обвинувачення належні оригінали документів, а натомість використовувала сурогати таких, в спосіб, що виключає можливість їх належної верифікації як процесуального першоджерела походження доказів та перевірки їх автентичності на оригінальність в межах доступних правових процедур”, — пояснила Інна Білоус.

У вироку суд вказав, що пред’явлене обвинувачення має характер припущення, оскільки на основі сукупності наданих доказів, зібраних поза межами належної правової процедури, не доведено формулювання обвинувачення в такий спосіб, щоб підтвердити існування обставин, викладених в обвинувальному акті.

“Відтак поза розумним сумнівом не доведено наявність події вчинення злочину. Саме за таких обставин суд виправдав обвинуваченого у зв’язку з відсутністю події кримінального правопорушення”, — додала Білоус.

САП готує апеляцію

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржить виправдувальний вирок директору одного з держпідприємств у оборонній сфері, повідомили сьогодні у пресслужбі САП.

“Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури готує апеляційну скаргу на вирок Вищого антикорупційного суду від 19 серпня 2024 року, яким директора одного з приладобудівних підприємств, що входить до Державного концерну “Укроборонпром”, визнано невинуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України

Прокурор САП не погоджується з указаним рішенням суду і буде відстоювати свою позицію в суді апеляційної інстанції”, — повідомили у пресслужбі САП.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру директору “Ізюмського приладобудівного заводу” у жовтні 2022 року. Крім корупції, його також звинувачують у тому, що він не задекларував квартиру в Болгарії, придбану його дружиною у 2020 році за 1,33 млн грн на той час.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *