17 Вересня, 2024 5:27 am

Це найпотужніший хід України за півтора року: Дикий оцінив курську операцію

Дикий вважає хибним, що тилове суспільство дозволяє собі обговорювати, які операції Силам оборони України варто проводити, а які ні.

Курська операція – це найпотужніший хід України за крайні півтора року війни. Таку думку висловив ветеран російсько-української війни, екскомандир роти батальйону “Айдар” Євген Дикий сказав в інтерв’ю на Radio NV.

Дикий вважає хибним, що тилове суспільство дозволяє собі обговорювати, які операції Силам оборони України варто проводити, а які ні, і зокрема, коли у контексті Курської операції говорять про пріоритетність тримання оборони біля Покровська.

З цього питання також час від часу звучать навіть окремі голоси бійців, мовляв, замість того, аби ходити на Курськ, краще тримати оборону у Покровську. “До бійців питань чи претензій нема. Уявіть собі втомлену вимучену людину, яка місяцями тримає дуже важку оборону умовно під Покровськом, Донецьком, Часовим Яром… Людина місяцями сидить в окопах, у дуже важких умовах. Людину вибивають звідти постійно авіабомбами. Людина втрачає там своїх товаришів і вона бачить одне – що їй бракує підкріплень, що хтось би її мав підсилити чи замінити, а вони там десь на Курщині”, – сказав Дикий.

При цьому, як наголошує він, ніде у світі війною не командують з окопів.

“Війнами командують Генеральні штаби. Саме тому війнами командує Ставка Верховного головнокомандувача з глибокого тилу. І це саме так має бути, бо коли ти безпосередньо в окопі, ти – по-перше, дуже виснажений і нервовий, і по-друге, ти не бачиш далі свого окопа. А якраз важка, інколи страшна місія тих, хто не в окопі, а тих, хто командує. Насправді морально їм важче”, – відзначив Дикий.

Зокрема, він пояснив, що саме командування, маючи обмежений ресурс, визначає, які резерви направити на Курщину, а які на Покровськ, і кому відмовити у снарядах, а кому ні.

“Це насправді страшно, бо ти вирішуєш долі людей… Це морально дуже важко, але у цьому функція командування, якраз визначати, де в даний момент важливіше. І тут варто згадати, що ми воюємо не за місто Покровськ,  Часів Яр,  Торецьк… Окремі бої можуть бути за все що завгодно. А війна не за це. Війна – не за якесь одне окремо місто України. Війна за те, щоб ми перемогли РФ, і щоб Україна, як держава, взагалі у цій війні вижила, перемогла, звільнила усі міста”, – наголосив Дикий.

“Усе має оцінюватися не через те, скільки метрів території ми здали за сьогодні, чи скільки метрів російської території ми за сьогодні захопили… І те і друге має оцінюватися виключно в одній перспективі: наскільки це наближає або не наближає нашу загальну перемогу. І у цьому сенсі Курська операція… це найпотужніший наш хід у війні за останні півтора роки”, – відзначив Дикий.

Окрім того, він нагадав, що після відходу з Бахмута і Авдіївки росіяни понесли величезні втрати.

“У цій війні ключове – хто кого більше вб’є ворогів. І весь цей час ми їх вбиваємо набагато більше, аніж втрачаємо наших захисників. У цій війні важливо, хто кого виснажить. В кого першого закінчаться і матеріальні і людські ресурси. І поки що, тренд на нашу користь. Якраз завдяки тому, що співвідношення втрат по людях і техніці тримається для нас дуже вигідно”, – підкреслив Дикий.

За його словами, Сили оборони України знекровлюють і сточують російську армію, повільно відступаючи метр за метром на Донбасі.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *