16 Жовтня, 2024 11:58 pm

Жителі російської Суджі просять про гуманітарний коридор: що їм відповіли РФ і Україна

Мешканці Суджі, які попросили про гуманітарний коридор, отримали відповіді з Росії та України. Вони повністю протилежні.

Фото з відкритих джерел

Про це повідомляє російська служба ВВС. Як зазначає видання, серед авторів листа – близько двохсот осіб, родичі яких перебувають у підконтрольній Збройним силам України Суджі. З вересня вони просять відкрити гуманітарний коридор, щоб їхні близькі могли звідти виїхати. Вони отримали відповіді від Міністерства оборони Російської Федерації та від Уповноваженого з прав людини в Україні.

Гуманітарний коридор у Суджі: що відомо

У листі від імені Міноборони РФ, підписаному заступником командира військової частини 45880 Калгановим, йдеться: “Наразі між Російською Федерацією та Україною відсутні діючі гуманітарні коридори, керівництво України не дає згоди на діалог щодо їх відкриття. Забезпечити евакуацію громадян, які перебувають на території Суджанського району Курської області, до безпечних районів Російської Федерації в односторонньому порядку не є можливим”.

У листі українського омбудсмена, підписаному в.о. директора Департаменту контролю за дотриманням прав у секторі оборони Станіславом Кулішем, йдеться про протилежне: “У зв’язку з тим, що російська сторона, як сторона конфлікту, відмовляється надати гуманітарний коридор для евакуації цивільного населення з Курської області, не контактує з українською стороною та міжнародними організаціями з метою обговорення вищезазначеної можливості, допомога у створенні гуманітарного коридору для евакуації мирного
населення поки що неможлива”, – розповіли рідним.

У серпні віце-прем’єр-міністерка України Ірина Верещук заявила, що гуманітарний коридор для жителів Курської області до Росії можливий, але за умови офіційного запиту російської сторони, який не надійшов. Також українська влада обговорила питання можливого гуманітарного коридору для жителів Курської області до українських Сум.

Росія використовує спецназ ФСБ у Курській області

Проти регулярних військ української армії воюють, в тому числі, “Вимпел” та “Альфа”, пише “Нова газета Європа”. Такого висновку видання дійшло на підставі знайденої у соцмережах інформації про загибель співробітника Центру спеціального призначення (ЦСН) ФСБ у Курській області.

Загиблим спецназівцем виявився 35-річний Михайло Т. Чоловік служив у спецназі в Підмосков’ї, на його фото в соціальних мережах можна побачити відомчі нагороди. Публікації про його загибель з’явилися 15 серпня, коли в районі міста Суджа в Курській області точилися запеклі бої, вказує видання.

Офіцер ФСБ, який спілкувався з журналістами на умовах анонімності, пояснив рішення про застосування спецназу ФСБ в Курській області введенням в регіоні режиму контртерористичної операції (КТО), однак, за його словами, в “загальновійськовому бою за участю важкої техніки у “Альфи” і “Вимпела” мало шансів проти регулярної армії”.

Інший співрозмовник видання, близький до спецслужб, вважає, що режим КТО не підходить для ситуації в Курській області, а боротьба з “українськими диверсантами” “не є профілем” для роботи ФСБ.