17 Вересня, 2024 5:20 am

Курськ в обмін на Донбас і Крим: що може змусити Кремль до миру на українських умовах

Експерти кажуть, що бойові дії на Курщині не призведуть до оголошення Росією капітуляції, але допоможуть посилити тиск на РФ.

Наша армія бере під контроль щоразу нові російські території. Колишній британський прем’єр Борис Джонсон назвав Курську операцію ЗСУ “тактично геніальною”, зазначивши, що “Україна нарешті може покласти край війні”. А американський сенатор-демократ Марк Келлі заявив, що ця операція може змінити хід війни. Чи так це?

— Наразі Курська операція триває. Сили оборони намагаються просуватися, щоб зайняти більш вигідні висоти, опанувати кращі позиції, аби максимально відтягувати на себе ворожі резерви та знищувати їх на підході, — каже Дмитро Жмайло, виконавчий директор Українського центру безпеки та співпраці, експерт із російських гібридних впливів у світі. — Вочевидь, Росія до останнього не перекидатиме на Курщину війська угруповання “Центр”, щоб не зірвати свої наступальні дії, котрі проводить на Покровському напрямку. Але цією операцією ЗСУ вдалося зняти загрозу відкриття ворогом другого (після Харківщини) плацдарму на Сумщині. Бо фактично логістика росіян у прикордонні розірвана. 

— Звісно, бойові дії на Курщині не призведуть до оголошення Росією капітуляції, — вважає Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив”. — Але це розширить наш тиск на Кремль. Так само РФ не припинить свій наступ на Донбасі, хоч і буде втрачати все більше територій у прикордонних областях. Для блокування та стабілізації лінії боєзіткнення росіянам потрібно від 30 до 50 тисяч особового складу. Наразі ж на Курщині противник має менше як 15 тисяч військових. 

— Чи вигідні Україні наступальні дії й на інші ворожі території? 

— ЗСУ вже створили так звану зону безпеки, — розповідає Дмитро Снєгирьов, співголова ГІ “Права справа”. — Однозначно, що її треба розширювати за рахунок нових російських територій. А саме — Білгородської та Брянської областей, що унеможливить терор з боку РФ наших прифронтових населених пунктів. І це може реально вплинути на перебіг бойових дій та створить передумови для дестабілізації ситуації на території РФ. 

— А наблизити завершення війни Курська операція може? 

● Д. Снєгирьов: 

— Чинники, які можуть наблизити завершення війни, — це втрата Росією ще більшої території, особового складу, а головне — постійна українська присутність на російських територіях. Отже, нам потрібно показати, що це не рейдова операція, а що ми зайшли в Росію надовго. Можна піти шляхом проголошення квазіутворень. Наприклад, створення Курської народної республіки. 

● Д. Жмайло: 

— Ми не можемо воювати з росіянами лінійно. Навіть після отримання допомоги від західних партнерів по жодному виду озброєння й техніки ми не зрівнялися з росіянами. Тому Курською операцією Україна намагається перевернути шахову дошку, спровокувати суспільне невдоволення у Росії. А це, власне, може бути одним з чинників завершення війни. 

— Чи реальний обмін територій Курщини, які візьмуть під контроль ЗСУ, на окуповані Донбас і Крим? 

● О. Коваленко: 

— Якщо, крім Курської області, нашим військам вдасться взяти під контроль території в інших російських областях, то це цілком можливо. 

— Путін буде змушений робити такий обмін, — зауважує Ігор Чаленко, голова­ Центру аналізу та стратегій. — Принаймні частину окупованих територій диктатору доведеться звільнити. А загалом ми показали світу, що для проведення перемовин треба тиснути не на Україну, а на країну-агресорку. 

— Чи може Путін погодитися на мир на українських умовах? 

● І. Чаленко: 

— Курська операція дозволяє вибити Путіна з його ультимативних позицій. Пам’ятаєте, ще донедавна він вимагав віддати шість українських регіонів, внесених до Конституції РФ? Так от. За рахунок цієї операції ми створюємо фундамент для обнулення й інших вимог Кремля. 

● Д. Снєгирьов: 

— І українська, і російська сторони розуміють, що хід війни залежить від того, хто стане президентом США. І чи не зміниться риторика Штатів щодо надання військово-технічної та економічної допомоги. Саме тому Київ нині намагається активно заручитися підтримкою європейських партнерів. 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *