17 Вересня, 2024 5:29 am

Україна виплатить компенсацію прокурору-зраднику, який перейшов на бік окупантів

Експрокурор Дмитро Чувашов, якого підозрювали у хабарництві, відсудив у держави близько півмільйона гривень. Він перебуває у базі “Миротворця” і працює на росіян у тимчасово окупованому Мелітополі.

Україна виплатить компенсацію прокурору-зраднику, який перейшов на бік окупантів

У 2017 році Чувашова запідозрили у хабарництві. Поки справу розглядали у суді, почалася повномасштабна війна. Чувашов став на бік окупантів. А тепер, через два роки після того, як він пішов на роботу до загарбників, Запорізький суд постановив виплатити зраднику грошову компенсацію, пише “Судовий репортер”.

“Безкорисливий” прокрор

Дмитро Чувашов, колишній заступник прокурора міста Мелітополя Запорізької області, зараз обіймає високу посаду в окупаційній адміністрації — працює першим заступником голови Мелітопольського муніципального округу.

Справа Чувашова розпочалася 20 грудня 2017 року, коли його разом із прокурором Олександром Обуховським затримали за підозрою в одержанні хабара в 1500 доларів США.

За версією обвинувачення, вони вимагали гроші за закриття кримінальної справи про шахрайство при працевлаштуванні за кордоном. Обухівський, згідно з матеріалами справи, прийняв гроші і сховав їх під віником на сходовій клітці прокуратури.

Судовий процес тривав кілька років. Примітно, що справу розглядали в Мелітопольському міськрайонному суді, де помічником судді тривалий час працювала дружина Чувашова. Але спроби скерувати справи до іншого суду не мали успіху — Мелітопольський міськрайонний суд не бачив для цього підстав.

“7 травня 2021-го суддя Міщенко виправдала Чувашова. У травні 2023-го Запорізький апеляційний суд засилив цей вирок. У висновках суду йшлося про те, що жоден зі свідків не вказував на Чувашова як на особу, котра вимагає неправомірну вигоду. Жінка, яка написала заяву про злочин, вирішила, що гроші вимагають Обуховський і Чувашов, бо таке враження у неї склалося після спілкування зі своїм представником. Останній, у свою чергу, також підтвердив, що зі спілкування із Обуховським зробив припущення, що  неправомірну вигоду вимагає Чувашов”, — пише портал.

Суд прийняв версію, що Чувашов безкорисливо допомагав потерпілій від шахрайства жінці повернути втрачені кошти. 

Маючи на руках виправдувальний вирок, Чувашов ще в листопаді 2023-го офіційно звернувся до Комунарського районного суду міста Запоріжжя про відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Вимагав 1,4 мільйона гривень. 

Поліція і прокуратура заперечували проти позову Чувашова і визнавали за ним право на компенсацію, адже його дані розміщені на сайті “Миротворець”.

За законом, моральна шкоди визначається із розміру не менше одного мінімального розміру заробітної плати за кожен місяць перебування під слідством чи судом ( слідство і суд тривали з грудня 2017-го із моменту повідомлення про підозру і по 30 травня 2023-го). Мінімальна заробітна плата у 2023 році становила 6700 гривні. Відтак Чувашову присудили виплатити з державного бюджету 435 тисяч гривень моральної шкоди і ще 90 тисяч матеріальної шкоди.

Чувашов працює на окупантів

У листопаді 2022-го колишній прокурор потрапив “засвітився” на засіданні фейкового Міністерства будівництва, архітектури і ЖКГ РФ у Мелітополі.

Сьогодні колишній український прокурор працює в окупованому Мелітополі на посаді першого заступника голови окупаційної адміністрації Мелітопольського муніципального округу. Фото Чувашова можна побачити на сайті окупаційної влади.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *