20 Вересня, 2024 4:03 am

Заповіт Шевченка французькою. Чому Ален Делон був другом України — його цитати та факти про великого актора

18 серпня 2024 року стало відомо про смерть відомого французького актора Ален Делона. З початку повномасштабного вторгнення Росії він підтримував Україну, цитував вірші та зустрічався з Володимиром Зеленським. Розповідаємо про його підтримку.

Актор помер у віці 88 років після тривалої хвороби. Його називали найкрасивішим чоловіком світового кінематографа. За свою карʼєру актор зіграв десятки ролей, за що у 2019 році став володарем почесної Золотої пальмової гілки Каннського кінофестивалю за внесок у кінематограф.

@REUTERS/Stephane Mahe

Фото: @REUTERS/Stephane Mahe

«Плачу разом з вами»

У 2019 році актор переніс інсульт, який спровокував хворобу Альцгеймера. Згодом у Делона діагностували й онкологічне захворювання. Через це актор деякий час не вів надто активне соціальне життя.

У вересні 2022 року вперше за тривалий час в інтервʼю французькому телеканалу BFMTV заявляв, що події в Україні глибоко засмутили та зворушили, тому «я борюся за українців».

Тоді ж він анонсував інтервʼю з президентом України Володимиром Зеленським.

@REUTERS/Stephane Mahe

Фото: @REUTERS/Stephane Mahe

Читав напамʼять Шевченка

Ален Делон записав для французького каналу TV5 Monde програму про Україну. Для програми він записав відео, в якому зачитав на пам’ять вірш Тараса Шевченка Заповіт французькою мовою.

Ален Делон читає Заповіт Шевченка

«Якби був молодший, вступив би в українську армію«

У межах програми для TV5 Monde поспілкувався з президентом України Зеленським. Напередодні програми, Володимир Зеленський запросив актора відвідати Україну. Ален Делон погодився, однак зазначив, що приїде тоді, коли покращиться його стан здоровʼя. До цього він був в Україні у 2011 році як гість церемонії нагородження премії Телезірка.

В інтервʼю для TV5 Monde Ален Делон говорив, що не розуміє причин агресії РФ щодо України та українців. Тоді він згадував жертв невинних жертв агресії. Говорив і про екоцид, адже від дій росіян страждають й тварини.

Зеленський сказав Делону, що той є його авторитетом в акторстві.

Скриншот

Фото: Скриншот

«Я ніколи не був таким великим актором, як ви. Ви мій авторитет», — сказав Зеленський.

На це Делон назвав Зеленського «гідним президентом і додав: «Я плачу разом із вами».

«Коли я бачу, що щодня помирають діти, помирають люди. Я цього не розумію. Мені це неприємно», — додав він.

У тій же розповів, що якби був на 50 років молодшим, то вступив би в українську армію. Він також заявив про захоплення Збройними силами України. В актора був досвід військової служби, адже служив у морській піхоті Франції.

Завершив інтервʼю Делон фразою Слава Україні.

Інтерв’ю Ален Делона і Володимира Зеленського

Президент нагородив Алена Делона орденом

З огляду на підтримку Ален Делоном України президент відзначив французького актора орденом За заслуги перед Україною III ступеня.

«За вагомий особистий внесок у зміцнення міждержавного співробітництва, підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності України, популяризацію Української держави у світі», — йшлося в Указі.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *