25 Вересня, 2024 3:29 pm

“Війна — не дощ, сама собою не закінчиться”: боєць “Кінг” про рекрутинг і свої книжки

Сергій Тимофійко з позивним “Кінг” — представник рекрутингового центру 63-ї окремої механізованої бригади, оператор дронів та письменник. Його підрозділ розширюється, тож тепер шукають вмотивованих жінок та чоловіків, зокрема, на посади операторів дронів. Чоловік каже, що головні вимоги до кандидатів, щоб виповнилось 18 років і було бажання знищувати окупантів. Коли боєць має вільний час, то пише містичні книги під псевдонімом Тарас Мельник. Колись мріє зустрітися зі Стівеном Кінгом, на честь якого має позивний. Більше про своє захоплення, а також про те, хто потрібен батальйону — розповів в інтерв’ю Суспільному.

“У приміщенні “Перемоги” влаштували рекрутинговий центр”

Ми зараз мандруємо під час службового відрядження. До 23 червня в нас відрядження в Тернополі, відповідно до розпоряджень командира, ми влаштували тут, у приміщенні “Перемоги” рекрутинговий центр і агітуємо місцевих чоловіків, жінок приєднуватися до нашого батальйону безпілотних систем. Проводимо співбесіди, виконуємо таку інформативну функцію, спілкуємося з населенням, розповідаємо про свою бригаду, про батальйон безпілотних систем, засоби ураження, якими ми працюємо і таким чином намагаємося підібрати собі майбутніх операторів.

Сергій Тимофійко з позивним "Кінг", рекрутинг, мобілізація

Сергій Тимофійко з позивним “Кінг” і кореспондентка Діана Качуровська. Суспільне Тернопіль

Розкажіть більше про свій підрозділ.

У складі 63-ї окремої механізованої бригади більше, була створена рота ударних авіаційних безпілотних комплексів. На рахунку нашої роти вже декілька сотень одиниць пошкодженої техніки, десятки знищених, спалених одиниць техніки, в тому числі три знищені системи ТОС 1А “Сонцепьок”, декілька “Тюльпанів”, до 10 танків різних модифікацій, в тому чисті Т-80БВМ, Т-90, системи БМ-21 “Град”. І зрозуміло, що всі успішні підрозділи, які були РУБАКами, тобто ротами, було прийнято рішення командуванням Збройних сил України, створити на їхній базі батальйони, розширити роту до меж батальйону.

“Потрібні оператори БПЛА, водії зараз також на ціну золота. Потрібно знайти інженера мікроконтролерів, програміста, електрика”

Таким чином зараз у нас створюється батальйон безпілотних систем, в якому уже буде дві роти, збільшується штатка, збільшується кількість особового складу, відповідно до цього зростає кількість екіпажів і з’являються нові засоби ураження, які потрібно освоювати, з’являються свої окремі підрозділи в складі цього батальйону. В нас з’явилася величезна кількість тилових посад: водії, кухарі, взвод матеріального забезпечення, куди нам потрібно набирати рекрутів, які стануть професійними військовими, будуть виконувати всі ці функції. Потрібні оператори БПЛА, потрібні штурмани, потрібні оператори для дронів, які носять ретранслятори і потрібні водії. Водії зараз також на ціну золота. От для другої роти, яка в нас формується, в нас там є вакансії операторів на нічні дрони — це “Кажан”, “Вампір” і “Немезіс”. Там також потрібні штурмани й водії, які будуть функції саперів виконувати. У взводу технічного забезпечення є три секції: майстерня боєприпасів, там працюють над підготовкою боєприпасів, їх виготовленням, підготовкою електродетонаторів і так далі. І є у нас дронарня — це суперпрофесійний відділ, куди ми шукаємо людей з фізико-математичною освітою, зараз дуже гостро стоїть питання, нам потрібно знайти інженера мікроконтролерів, програміста, який буде пресити, який буде писати, встановлювати програмне забезпечення, налаштовувати ELRS/Crossfire, це дуже потужне місце. І так само туди знадобиться людина, яка працювала електриком, паяти, виконувати такі функції, складати дрони, переробляти їх і так далі.

“Ми не десантно-штурмові і не штурмові підрозділи. В окопах ми не проводимо штурмові дії”

Але є в нас ще чергові, які будуть працювати у відділі планування, чергові, які будуть працювати на КСП, шукаємо людей, які працюють в офісі, мають хороші навички роботи з інформацією, їх ми також готові до себе запросити. Ми не десантно-штурмові і не штурмові підрозділи. В окопах ми не проводимо штурмові дії. Якщо людина не підходить для морської піхоти, ССО, ДШВ, то в нас ми спокійно можемо дати їй можливість самореалізуватися.

Сергій Тимофійко з позивним "Кінг", рекрутинг, мобілізація

Відео з дрона. Суспільне Тернопіль

“Ми радо запрошуємо на посади операторів і дівчат. Єдина вимога, щоб виповнилося 18 років і бажання було “мокрошити” росіян”

Так само Збройні сили України позбуваються сексизму, в нас гендерна рівність, тому ми радо запрошуємо на посади операторів і дівчат. Єдине це потрібно, щоб виповнилося 18 років і бажання було “мокрошити” росіян. Потрібно загалом по штатці до 150 людей.

Сергій Тимофійко з позивним "Кінг", рекрутинг, мобілізація

Сергій Тимофійко з позивним “Кінг”. Суспільне Тернопіль

“Нас цікавлять в основному контрактники”

“Зрозуміло, що зважаючи на теперішню ситуацію з мобілізацією, роботу ТЦК, рекрутів знаходити все важче. Тобто, для початку треба проводити дуже серйозну інформаційну роботу, спілкуватися з людиною, пояснювати. Розповідати поетапно шлях, який рекрут пройде від моменту отримання від нас рекомендаційного листа і підписання контракту і до того моменту, коли він почне в складі досвідченого екіпажу, як оператор. Нас цікавлять в основному контрактники. Контрактнику ми можемо забезпечити потрапляння у наш підрозділ без будь-яких перешкод в процесі підготовки. Здобувши від нас рекомендаційний лист на співбесіді, якщо це особа без попередньої військової служби, то їй потрібно пройти загальновійськову підготовку. Людина вчиться стріляти, здобуває загальновійськові навички тактичні, вчить тактичну медицину і так далі. Звідти прибуває до нас в бригаду, якщо це оператор того, чи іншого дрона — командир батальйону, начальник штабу, ротні готують відрядження в навчальний центр. А потім, коли уже особа прибуває до нас з сертифікатом, то вона не буде мати окремого екіпажу і трьох незнайомих людей, з якими попадає на позицію. Там вони будуть розділені між уже досвідченими екіпажами, вони будуть імплементовані в таку бойову одиницю, де є вже ветерани і разом з ними вони будуть починати свій шлях, набивати руку і формувати свої списки знищеної техніки та особового складу. Вони зможуть колекціонувати відео, на якому вони вбивають російських солдатів і спалюють техніку, скріни робити і всі інші розваги”.

Військовослужбовець ЗСУ Сергій Тимофійко, література, боєць

Військовослужбовець ЗСУ. Сергій Тимофійко

У чому загалом для вас різниця між рекрутингом і мобілізацією?

Я більше віддаю перевагу рекрутингу. Мобілізація чомусь завдяки і російським ІПСО, і завдяки багатьом недолікам цього процесу, вона сприймається населенням, як щось більш примусове. Батальйон таким способом працювати не буде.

“Тут потрібен творчий підхід”

Він передбачає фахівців, які працюють з засобами ураження. Це не “просто відсидіти в бліндажі”, чи виконувати якесь завдання, як норму на заводі, відпрацював і поставили “галочку”. Тут потрібен творчий підхід, потрібно бажання навчитися, інколи навчитися буквально під час роботи, бо дрони змінюються, дрони стають крутіші, в дронах з’являються дуже багато нововведень, до яких потрібно пристосовуватися. Людина, яку мобілізують, або яка випадково потрапить до нас в підрозділ, то коефіцієнт корисної дії буде майже нульовий. Людина, яку ми свідомо відберемо завдяки рекрутингу, то ця людина прийде додому, погляне в дзеркало, побачить в себе в очах, що вона хоче вбивати російських солдатів, знайде в собі мотивацію, почне готуватися до цього, то така людина нам підійде краще. Свідомий вибір завжди визначає хто людина буде на війні, чи вона буде працювати на ураження ворога, чи вона буде намагатися вижити”.

Сергій Тимофійко з позивним "Кінг"

Боєць Сергій Тимофійко. Сергій Тимофійко

Як переконуєте людей?

Завжди є інформаційний перший етап. Для того, щоб людина не боялася, для того, щоб вона чітко зрозуміла, яким чином вона буде працювати в цьому підрозділі, чи цей підрозділ, що їй потрібно. Ми нічого не змушуємо підписувати. В нас є білий бус, але ми туди нікого не вантажимо, ми самі на ньому їздимо. Ми ходимо по вулицях у формі, в цивільному одязі, спілкуємось, пояснюємо, розповідаємо, як все відбувається, показуємо відео своєї роботи, розповідаємо, в чому ця робота полягає.

Представник рекрутингового центру 63-ї окремої механізованої бригади, оператор дронів

Представник рекрутингового центру 63-ї окремої механізованої бригади. Сергій Тимофійко

“В нас немає жодного загиблого”

В нас в підрозділі немає великих втрат. Це великий плюс тієї роти, яка в нас існувала, за весь період її існування, завдяки вдалому командуванню з боку командира роти, завдяки хорошому підбору офіцерів і сержантів, в нас немає жодного загиблого. В нас є поранені, цього на війні не уникнути, але ми не втратили жодного бійця, навпаки, ми навчили з тих, хто в нас був, зробили хороших фахівців, перевчили, зберегли їхнє життя. Ми пояснюємо людям цивільним, яким у соцмережах промивають мозок і розказують, що ви не виживете, вас заженуть на забій і краще втекти, краще десь там втопитися в Тисі, бо там є шанс. В нас шансів набагато більше. Ми навчимо, як вижити, ми дамо досвідчену компанію головорізів, яка завезе на позицію, покаже, як працювати, нагодує бутербродом, дасть пароль від Старлінка і так само вивезе з позиції назад на базу. Якщо ми підбираємо фах людині, який відповідає більшості сформованих цивільних навичок, то людям це подобається, вони готові укладати контракт, вони готові працювати, бо розуміють, що війна – це не дощ, вона сама собою не закінчиться.

Чи були якісь негативні випадки під час рекрутингу?

Ми нікого не намагалися затягнути в бус. Ми уникаємо таких ситуацій, немає такого негативу, є певне таке моральне розчарування більше з боку нас, ніж з боку цивільних людей, коли ми ось так по статутному, в пікселі, дуже гарні такі ходили, так ніби на ЛКП прийшли чергувати, то люди сприймали нас за працівників ТЦК. Чоловіки намагалися обминути, уникнути, дехто так дуже боязко брав брошурку нашої бригади. Ми намагаємось з цього знаходити вихід. Ми намагаємося комунікувати. Інколи для того, щоб не викликати в людини дискомфорт, як не жорстко це звучить, але ми намагаємося в цивільне переодягнутися, виходити, запрошувати.

Сергій Тимофійко з позивним "Кінг", рекрутинг, мобілізація

Відео з дрона. Суспільне Тернопіль

“Моя мрія  зустріти Стівена Кінга”

Ваш позивний — “Кінг”. Розкажіть про нього, як ви його отримали, чи можливо спілкувалися з “королем жахів” особисто?

Це є мрія моя — зустріти Стівена Кінга, я для цього почав вчити англійську, літати поки виходить краще, ніж спілкуватися англійською, але я б хотів колись зустрітися. Він би розказав мені, наприклад, як він вигадав такого персонажа як Воно або Куджо, а я б розповів йому про героя своїх трилерів. Це отець Григорія Корнійчука з Буковини, який вночі вбивав на дорогах повій. В кожного свої трилери. Мені дуже подобалося читати цей жанр, до того, як я почав писати трилери-жахи, я читав Кінга. Коли я перечитав всього Кінга, всі його оповідання, я зібрав таку потужну колекцію, я почав читати Лавкрафта. “Кінг” легше вимовити, ніж “Лавкрафт”. І воно ще до мене вчепилося з 2014-2015 року, я Кінга читав на підвалі в Пісках, коли ми там займалися хорошою роботою, я читав його і після того, так воно 3 2015 року закріпилося і до сьогодні. Ну, позивні не міняються, це з тобою назавжди, якщо ти вирішив, що ти “Агроном”, то значить ти “Агроном”, вже дороги назад немає.

Сергій Тимофійко з позивним "Кінг", література

Презентація книжки. Сергій Тимофійко

Де ви черпаєте натхнення для своїх містичних творів?

Я вирішив себе “скувати” в певних жанрах. В Україні зараз треба чимось дивувати, щоб знайти читача. Є потужний попит і воно збігається з тим, що мені подобаються ці жанри, а саме: трилери, містика, детективи і я вирішив зробити симбіоз цих жанрів. Писати трилери або детективи з містифікацією або з містичними подіями.

“Сюжетів мені ніколи не бракуватиме”

Це дуже цікаво, головні герої — це звичні, повсякденні мешканці, яких можна зустріти в Україні, зі своїм скептичним ставленням. Але їх окрім їхнього скептичного ставлення, український світ повен міфології, міфів, слов’янських Богів, окультизму, російських ІПСО і так далі. Сюжетів мені ніколи не бракуватиме. І я готовий писати багато.

“Сподіваюся, після війни я зможу себе присвятити літературі набагато потужніше”

В мене зараз мало часу, тому пишу я надзвичайно мало, але з часом, я сподіваюся, після війни, що зможу себе присвятити літературі потужніше. Творити нормальні, якісні українські жахи, містичні, з елементами окультизму, міфології, з перестрілками на кожній третій сторінці, з кривавими вбивствами, всім тим, чого не вистачає звичайній українській родині.

Сергій Тимофійко, ЗСУ, рекрутинг, мобілізація

Військовослужбовець ЗСУ. Сергій Тимофійко

Які з ваших творів вже реалізовані і як знайти їх?

Їх знайти дуже важко, бо попередні тиражі були 400-500 примірників. Перша книга – “Темні символи”. Вже додрук розійшовся. Читачі розкупили його, є аудіо версія її на каналі “Аудіокниги українською”.

“Я відкритий до співпраці з багатьма видавництвами, з Ютуб-каналами, які озвучують, бо після поранення є в мене відчуття, що росіяни можуть мій творчий шлях перервати”

Є друга книга  збірник “Собачі тіні”. Цей тираж також уже весь у читачів. Третя — “Таємниця сповіді”. Так само вже розкупили всі тиражі. І єдине, що зараз можна знайти, то це четвертий збірник — “Літератор”, який вийшов цієї весни, але залишилося останніх 100 примірників, які читачі розбирають. Я відкритий до співпраці з багатьма видавництвами, з Ютуб-каналами, які озвучують, по простій дуже причині, що після поранення є в мене таке відчуття, що рано росіяни можуть мій творчий шлях перервати, як оператора, як письменника і ці тексти залишаться чернетками. Тому я їх активно видавництвам віддаю на друк, мене не цікавлять гроші. Зараз Збройні сили України мені платять непогану премію за те, що я відпрацьовую росіян, тому я забезпечений і література  це є спосіб не забувати про своє цивільне життя.

"Літератор", Сергій Тимофійко з позивним "Кінг"

Четвертий збірник — “Літератор”. Сергій Тимофійко

“Хочеться досягти того ж, що Стівен Кінг”

Єдине, що мене мотивувало після першої книги, то це далі йти. Є величезна кількість відгуків через соцмережі, читачі самі витягнули мене, бо не маючи реклами, презентацій, я продав всі тиражі, які надрукував за рахунок того, що читачі писали відгуки. Так ті тиражі розійшлися. Тільки виключно за ініціативи читачів. Мені подобається, що людям такий продукт зайшов, я багато років боявся, що воно нікуди не потрапить. Хочеться досягти того ж, що Стівен Кінг. Стівен Кінг свого часу американському кінематографу подарував величезну кількість сюжетів, якщо мені вдасться аналогічно зробити так, щоб мої твори були екранізовані, вийшли хороші українські трилери, жахи, детективи. Тоді я буду щасливий, буду працювати до глибокої старості. Якщо моя теперішня військова робота дасть мені дотягнути до творчої зустрічі в 70.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *