У Раді розглядають два варіанти економічного бронювання – Арахамія

Верховна Рада України наразі розглядає два варіанти економічного бронювання, між нардепами тривають дискусії щодо їх реалізації.

Про це заявив очільник фракції Слуга народу у парламенті, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

Економічне бронювання

– Розглядаються дві моделі економічного бронювання. Вони в дискусії. З одного боку, ми розуміємо, що не можемо жодного долара з міжнародної допомоги витратити на зарплати військовим. Будь-які зарплати військовим, а ми хочемо їх підіймати, хочемо більше військових, – це наші гроші у вигляді мит і податків. З іншого боку, щоб ці гроші зʼявлялися, економіка має працювати. Але тут питання справедливості. Багато опонентів кажуть, що багаті не служать, а бідні йдуть до армії, – пояснив він.

За його словами, один з варіантів економічного бронювання, який обговорює парламент, передбачає, що розмір податків із зарплати військовозобовʼязаного має бути 35 тис. гривень. Це має вистачати для утримання одного військовослужбовця.

Інший варіант передбачає квотування військовозобов’язаних у бізнесі.

– Наприклад, медіа. Умовно кажучи, у вас є 10% людей, яких можете забронювати. Хто це буде – керівник вирішуватиме самостійно. За цих людей сплачується мінімальна зарплата бійця щомісяця. Зараз мінімальна – 20 тис. гривень. Тобто 20 тис. гривень за кожну заброньовану особу сплачується щомісяця. Це окремо від податків, – каже Арахамія.

Голова фракції Слуги народу вважає, що один з зазначених варіантів все ж таки буде впровадженений в Україні.

Законопроєкт про економічне бронювання

Раніше нардеп від Слуги народу Галина Янченко розповідала, що Комітетом Ради з питань економічного розвитку розробляється відповідний законопроєкт, який передбачатиме фінансове бронювання. Втім фінальні норми на той момент були відсутні, а щодо самого законопроєкту існують ризики, зокрема, і через російські інформаційно-психологічні операції.

Голова цього ж Комітету парламенту, нардеп Дмитро Наталуха, також казав, що наявні дві моделі щодо фінансового бронювання: запропонований варіант від Офісу президента та модель, над якою працюють у Раді.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *