11 Жовтня, 2024 5:25 am

“Результат війни вирішуватиметься на суходолі”: експерт про знищення Чорноморського флоту РФ

Завдяки знищенню російських кораблів Україна досягає стратегічного паритету з Росією щодо потенціалу морського флоту.

Навіть після потоплення останнього корабля Російської Федерації у Чорному морі, результат війни вирішуватиметься на суходолі. Про це полковник запасу Збройних сил України, військовий експерт Петро Черник сказав в ефірі інформаційного марафону.

Зокрема, у нього запитали, що означає знищення російського тральщика “Ковровец” і можливе ураження малого ракетного корабля “Циклон”.

“Ми досягаємо стратегічного паритету із державою, яка, вважалося, має найкращий флот в акваторії Чорного моря, а ми, українці, взагалі такого флоту не мали”, – сказав Черник.

Він зазначив, що українські невеликі безпілотні ударні системи виправдовують себе, бо можуть дійсно нищити ворожий флот. Водночас, за його словами, у зв’язкою з атакою на Севастополь, де можливо було уражено корабель “Циклон”, ситуація виглядає так, що теоретично було завдано ударів ракетами ATACMS.

“Але маємо пам’ятати, що навіть якщо потопиться остання бляшанка, яка є у складі чорноморського флоту, то результат війни буде вирішуватися виключно на суходолі. Якщо дійсно підтвердиться, що ми завдали ураження малому ракетному кораблю проекту 22800 Каракурт, то це, направду, хороша новина, бо це носій “Калібрів”, а “Калібри” доволі серйозна зброя”, – відзначив Черник.

Експерт зазначив, що з огляду на те, що ворог особливо дошкульно завдає ударів по цивільній інфраструктурі крилатими ракетами “Калібр”, знищення одного такого корабля означає мінус вісім установок для запуску ракет.

“Але пам’ятаємо, що загальна кількість носіїв, які можуть завдавати ударів цими ракетами, десь у межах до 20 ще зберігається, і найдошкульніші – це підводні човні класу “Варшавянка”, котрі можуть завдавати ударів з підводного положення”, – сказав Черник.

Він допускає, що розроблені в Україні підводні човни “Кронос” можливо у майбутньому стануть першими мисливцями, які зможуть полювати за російськими підводними човнами типу “Варшавянка”.

Водночас, Черник додав, що у росіян у морі є ще два важкі фрегати “Буревісник” і до 15 малих ракетних кораблів типу “Каракурт”, “Буян-М”, “Василій Биков” і тому подібне.

Він вважає, що у війні не дійде до того, що у морі відбуватимуться класичні морські бої “корабель на корабель”. Зокрема, поки триває війна, Україна не отримає від Туреччини корвети, які будуються для України. Росіяни можуть потопити два корвети ADA, якщо вони зараз вирушать з Туреччини до України.

Черник вважає, що після війни Україна має думати над розбудовою серйозного флоту.

Знищення російських кораблів

19 травня у Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що Сили оборони України вразили російський морський тральщик “Ковровець”, який є частиною Чорноморського флоту Росії. Він призначений для проводки за тралами кораблів і суден, розвідувального і контрольного тралення, прокладання фарватерів у мінних полях, участі в мінних постановках у дальній зоні від своїх баз. 

Водночас, 20 травня у соціальних мережах з’явилася інформація, що під час атаки на окупований Севастополь міг бути потоплений російський малий ракетний корабель “Циклон”.

Начальник Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук зауважує, що існує вірогідність, що російські окупанти втратили свій останній носій крилатих ракет в Криму.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *