10 Жовтня, 2024 7:24 pm

НАТО вже має модель, як закрити небо над Україною, – Business Insider

Зараз західні політики дискутують про доцільність реалізації цієї моделі.

Захід вже має дієву модель захисту України від російських повітряних атак. Ця модель була наочно продемонстрована під час іранської атаки на Ізраїль у квітні, пише американське видання Business Insider.

Колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен зокрема висловив переконання, що ракети-перехоплювачі можуть запускатися з території сусідніх з Україною країн НАТО, таких як Польща та Румунія, аби прикрити принаймні західні українські регіони.

Як повідомляє Frankfurter Allgemeine Zeitung, як правлячі, так і опозиційні партії Німеччини висловлюють підтримку ідеї захисту прикордонних до НАТО регіонів України. Наприклад, Родеріх Кізеветтер, політик опозиційного Християнсько-демократичного союзу та колишній офіцер генерального штабу Бундесверу, порівняв захист України із зусиллями Заходу запобігти удару по Ізраїлю 300 ракетами та безпілотниками, випущеними Іраном в квітні.

“Західні країни могли б захистити частину повітряного простору України поблизу території НАТО та збивати російські безпілотники і ракети. Це зменшило б навантаження на українську протиповітряну оборону та дозволило б їм захистити фронт. Як у випадку з Ізраїлем, де допомагали Франція, Велика Британія та інші, вони не стали б воюючими сторонами”, – заявив Кізеветтер в коментарі Business Insider.

Цю думку поділяє і колишній генсек НАТО Расмуссен.

Західна допомога Україні: останні новини

Як писав УНІАН, з подачі президента Франції в Європі активно обговорюють ідею відправки західних військ в Україну. Поки що далі балачок справа на зайшла. Разом з тим повідомляється, що на масштабних військових навчаннях НАТО, які тривають в Естонії, Франція тренує спеціальний підрозділ, який “стане в пригоді в Україні”. 

На думку прем’єр-міністра Естонії Каї Каллас, недостатній рівень підтримки України з боку Заходу пояснюється страхом. За її словами, деякі країни бояться ядерної війни, інші – ескалації загалом, або напливу біженців.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *