10 Жовтня, 2024 9:21 am

Ковтнула немовлям миючий засіб: у Львові 8-річній Діанці замінили обпечений стравохід

У Львові хірурги дитячої лікарні Святого Миколая виконали унікальну операцію 8-річній дитині. Вони замінили уражений хімічним опіком стравохід дівчинки фрагментом її власної товстої кишки.

Це повернуло маленькій Діані здатність нормально харчуватися.  Та й  просто нормально жити і розвиватися.

Шість років дитина жила в пеклі

З того дня, як 11-місячна дівчинка ковтнула рідину для миття посуду – яскрава пляшечка випадково потрапила їй до рук, життя дитини перетворилося на справжнє пекло.

Крихітці в місцевій лікарні на Тернопільщині тоді швидко промили шлунково-кишковий тракт, але з’ясувалося, що рідина встигла обпекти слизову оболонку стравоходу.

Майже місяць дівчинці лікували наслідки опіку. І все начебто обійшлося. Однак згодом у Діани почалися проблеми: надмірне слиновиділення та труднощі з ковтанням їжі.

Щоб перевірити стан ураженого органу, лікарі вирішили провести ендоскопію. Однак, тоненька трубка ендоскопу не змогла увійти в стравохід дитини.

А вже за кілька днів після невдалого обстеження Діана не могла ковтнути навіть воду.

Дитині встановили діагноз: післяопіковий рубцевий стеноз стравоходу. Їжа вже не могла проходити по ньому.

Щоб хоч якось маля могло харчуватися, Діанку постійно привозили до лікарні на бужування. Процедура ця непроста і небезпечна.

Дитині під наркозом вводили спеціальний балончик, який під тиском розширював стравохід. Однак з часом і бужування перестало допомагати.

Не могла навіть пити воду, а нині вже мріє про піцу

Мама дівчинки з останньою надією звернулася до львівських спеціалістів.  У дитячій лікарні Святого Миколая розглянули всі можливі варіанти порятунку дитини і виявилося, що ефективним міг бути лише один – радикальна операція.

На момент хірургічного втручання діаметр стравоходу дитини звузився до критичного розміру – 1 мм, у той час як норма становить 1,5 см.

Зволікати з операцією не можна було. Дослухавшись до аргументів медиків, мама Діани погодилася.

Хірурги  запропонували загрудинну товстокишкову пластику стравоходу.

– Ми замінили пошкоджений стравохід дитини частиною – 26 см – її власного товстого кишківника, – пояснює хірург Дмитро Грицак.

Рятівна операція тривала 4,5 год.

Зараз Діанка одужує і потрохи починає вживати тверду їжу. Вже спробувала м’ясо і мріє незабаром скуштувати піцу.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *