10 Жовтня, 2024 7:19 am

Українців можуть оштрафувати навіть після добровільного візиту в ТЦК: адвокат розкрив причини

Штраф можуть накласти навіть, якщо ви добровільно прийшли у ТЦК для оновлення персональних даних до 18 липня 2024 року.

Навіть за добровільної явки до ТЦК та СП громадяни можуть бути оштрафовані за порушення правил військового обліку.

Як пояснив адвокат Роман Сімутін, це можливо у кількох випадках. Постанова Кабінету міністрів №1487 від 30 грудня 2022 року затвердила порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Згідно з пунктом 23 цієї постанови, в разі зміни адреси, місця проживання або інших персональних даних, громадяни зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку.

Якщо після 5 січня 2023 року (дати набрання чинності постанови) громадянин проігнорував це зобов’язання, то існує формальна підстава для притягнення громадянина до відповідальності за статтею 210 або 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення, ймовірно із застосуванням підвищених штрафів. Штраф можуть накласти навіть, якщо ви добровільно прийшли у ТЦК для оновлення персональних даних у 60-денний строк – до 18 липня 2024 року.

Мобілізація в Україні: це варто знати

18 травня в Україні набирає чинності оновлений закон про мобілізацію, який  має змінити підхід до війни в усій Україні. Представник Міноборони Дмитро Лазуткін раніше наголосив, що з набуттям цим документом чинності  “спокійному життю”, яким жила частина українців, “приходить кінець”.

Згідно з новим законом, усім військовозобов’язаним громадянам України віком від 18 до 60 років, потрібно протягом двох місяців оновити свої дані в ТЦК та СП. За порушення правил військового обліку в особливий період передбачається штраф від 17 тисяч до 25 500 гривень.

Також 4 травня, в Україні вступили у дію норми, які змінюють положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ. Зокрема, скасовується статус “обмежено придатний”, залишаться лише дві категорії – “придатний” та “непридатний”. В Міноборони зазначали, що фактично скасовано індивідуальну оцінку придатності.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *