“Пів тюрми хочуть нашої смерті”. Двоє харків’ян, які на велосипедах збирали дані про ЗСУ, дістали по 15 років ув’язнення

У Харкові суд засудив двох місцевих жителів до 15 років в’язниці за збирання й передавання інформації про сили оборони російським окупантам. Про це йдеться в рішенні від 10 травня, опублікованому в державному реєстрі судових рішень.

За інформацією “Суспільного”, яке стежило за процесом, ідеться про 19-річного Дмитра і 20-річного Едуарда. Київський районний суд Харкова визнав їх винними в держзраді, яка полягала в роботі на Федеральну службу безпеки країни-агресора Росії.

Правоохоронці довели, працівник ФСБ РФ запропонував хлопцям збирати й передавати інформацію про підрозділи ЗСУ в регіоні. Як ідеться в тексті вироку, харків’яни їздили велосипедами і збирали інформацію про військових, а також фіксували, де були розташовані фортифікаційні споруди, бліндажі й мінні поля. Водночас робили позначки на картах і передавали цю інформацію своєму кураторові з РФ. За кожне таке завдання вони одержували $50, встановило слідство.

У рішенні суду зазначають, що обидва обвинувачені не визнали провини. Один із них заявив, що силовики грубо затримали його під час велосипедної прогулянки з товаришем поблизу громадського туалету в харківському саду Шевченка. Другий фігурант на суді стверджував, що надавав свій мобільний телефон із паролями всім знайомим і не контролював повідомлення з нього.

“Суспільне” зазначає, що під час підготовчого засідання 27 жовтня 2023 року обидва підозрювані визнавали свою провину, але за іншою статтею, яка передбачає менший термін, – несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ. Суд урахував усі зібрані докази, зокрема, й під час негласних слідчих дій, і листування одного з чоловіків із працівником ФСБ, журналісти наводять уривок із неї.

“– Ку, що нового?
– (Відео з дислокацією підрозділу, скріншоти з Google Maps з координатами)
– Опиши мітки.
– Дві машини, за якими їздив, припаркувалися в цій будівлі”.

Вирок суду передбачає конфіскацію майна винних у держзраді. На першому засіданні у справі вони ділилися із пресою своїми почуттями від перебування в СІЗО.

“Щосекунди думаю про те, як несвідомо я повівся на цей злочин, і за ці три місяці у мене дуже погіршився моральний, фізичний і емоційний стан. У цих чотирьох стінах всі курять, там жахливе освітлення і я постійно маю головний біль, став частіше хворіти. Як сказав мій друг, з нашими статтями там важко вижити. Правду кажучи, пів тюрми хочуть нашої смерті”, – цитує одного із засуджених  “Суспільне”.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *