Показник емоційного напруження від 42 до 78%: який рівень стресу українців і європейців

Фахівці Gradus Research проаналізували рівень стресу українців і європейців та з’ясували, що провокує емоційне напруження.

Найвищі показники стресу в українців

Дослідження, у якому взяли участь працівники офісів від 25 до 55 років з великих міст, проводили за допомогою анкетування в мобільному додатку та через онлайн-платформу.

Експерти Gradus Research виявили, що в Україні та Європі стикаються зі значним рівнем стресу: про це заявило 56% опитаних з восьми країн.

За результатами дослідження, найвищий показник емоційного напруження зафіксовано в Україні (78%), друге місце посідає Польща (61%), третє — Німеччина (60%). Найнижчий рівень стресу в Іспанії та Нідерландах (42%).

Що провокує напруження

Основні фактори, які зазвичай викликають стрес — робота, фінанси, стосунки у сім’ї, стан здоров’я та соціополітична ситуація в країні.

Робота і пов’язані з нею питання спричиняло найбільше емоційне напруження у респондентів в усіх країнах, окрім України. Українців більше хвилювало те, що пов’язано з війною та події у світі.

Респонденти інших держав переживали через це значно менше, зокрема 27% — в Німеччині, 21% — у Нідерландах, 19% — у Франції та Великій Британії, 12% — в Іспанії та 10% — в Італії.

Скажений ритм сучасного життя і фінанси зобов’язання були важливими для приблизно 34% учасників опитування. Лідером за цим показником стала Великобританія (45%), в Україні він становив 36%, а у Польщі — 25%.

Чверть опитаних зізнались у тому, що відчували негативні емоції через сімейні питання та взаємини. Серед всіх вікових груп найбільше таких переживань було у представників покоління Z (31%),  21% — у міленіалів і 20% — у представників покоління X.

Про негативні емоції внаслідок погіршення здоров’я здебільшого згадували жителі Франції (34%), Польщі (25%) та  України (22% ).

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *