27 Вересня, 2024 2:21 am

Надзвичайна гань6а для ЧФ РФ: Україна уразила російський підводний човен вдруге за 11 місяців

Підводний човен лише нещодавно спустили на воду після ремонту від попереднього удару у вересні минулого року.

Генштаб ЗСУ повідомив про нанесення 2 серпня успішного удару по підводному човну класу Kilo “Ростов-на-Дону” в Севастополі, внаслідок якого він затонув.

Як пише Forbes, супутникові знімки наслідків передбачуваної атаки поки що чітко не дають змоги проаналізувати збитки від ракетного удару. Однак якщо затоплення підтвердиться, це буде “вкрай незручна втрата” для Чорноморського флоту РФ і “надзвичайна ганьба” для самого підводного човна, який щойно відремонтували після попереднього удару 11 місяців тому.

Forbes нагадує, що 13 вересня минулого року бомбардувальник Су-24 ВПС України випустив, імовірно, британські крилаті ракети Storm Shadow по Севастополю, вразивши Ростов-на-Дону і сусідній десантний корабель, поки обидва судна перебували в сухому доці на техобслуговуванні. Фотографії наслідків нальоту показали великі внутрішні та зовнішні пошкодження.

Росіяни проводили ремонтні роботи “Ростова-на-Дону”, сповнені рішучості повернути спустошене судно на передову, навіть коли інша частина Чорноморського флоту відступила з кримських портів і передислокувалася в порти на півдні Росії.

До цього літа підводний човен залишився практично єдиним у Севастополі. Його корпус був залатаний, і в червні він покинув сухий док для попередніх випробувань у гавані.

“Ці випробування могли тривати, коли українці вдруге націлилися на Ростов-на-Дону – можливо, за допомогою ще однієї ракети Storm Shadow або, можливо, за допомогою аналогічної французької ракети SCALP-EG або ракети місцевого виробництва “Нептун”, – пише Forbes.

Генштаб заявив про потоплення російського підводного човна

Згідно з повідомленням, 2 серпня Сили оборони України завдали ударів по підводному човну та зенітному ракетному комплексу С-400 ворога в тимчасово окупованому Криму. Унаслідок ударів суттєво пошкоджено 4 пускові установки ЗРК “Тріумф”, а підводний човен затонув.

“Росстов-на-Дону” є одним із чотирьох підводних човнів класу “Kilo”, здатних застосовувати ракети “Калібр”. Був введений в експлуатацію 26 грудня 2014 року. Раніше, 13 вересня 2023 року, внаслідок української ракетної атаки судно зазнало суттєвих пошкоджень.

Вартість підводного човна оцінюють у 300 мільйонів доларів.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *